Otthon

2015.09.21. 13:03

Kazánokon, bojlerokon

Az ősz komoly változásokat hoz a központi fűtésre és melegvíz-előállításra szolgáló készülékek energia-megtakarítási, hatékonysági követelményeiben is hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet.

Zalai Hírlap

Legkésőbb 2015. szeptember 26-val a kazánokra, bojlerekre a nagyobb háztartási eszközökről már jól ismert energiacímke kerül egy Magyarországon is közvetlenül hatályos EU-rendelet alapján. A címke használata egyszerű: minél energiatakarékosabb egy készülék, annál zöldebb lesz a besorolása. A címke tartalmazza majd külön a fűtésre és használati meleg vízre vonatkozóan a hatásfokon túl a zajkibocsátás mértékét és a névleges teljesítményt is.

Az energiacímke segít választani

Szeptember 26. után már csak olyan fűtőberendezések hozhatók forgalomba, melyek elérnek egy adott szezonális hatásfokot és hangteljesítményszintet. Jellemzően az új energiacímke szerinti B energiaosztályú vagy annál jobb besorolású készülékek tudják teljesíteni az új elvárásokat. Néhány kivételtől eltekintve tehát ősztől csak azok az eddiginél jobb hatásfokú, halkabb berendezések forgalmazhatók majd, amelyeket kondenzációs kazánként ismerünk. A működő, felszerelt készülékeket a változás nem érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!