Otthon

2015.03.23. 17:55

Árnyékol és díszít is a függöny

Zalaegerszeg - Lakberendezési ötleteket kínálunk új lakásba költözőknek, lakásfelújítóknak és azoknak, akik tavaszi megújulásra vágynak. Ez alkalommal azt járjuk körbe, hogy milyen drapériákkal és függönyökkel tudjuk szebbé varázsolni otthonunkat. Ismét Gálné Pozvai Teréz, lakberendezőt hívtuk segítségül.

- A függöny és lakástextília hangsúlyos eleme a lakberendezésnek, otthonossá, meghitté varázsolja környezetünket. Ezenkívül meghatározó szerepe van az enteriőr stílusának, hangulatának kialakításában is - tudtuk meg Gálné Pozvai Teréztől. Vásárlás előtt gondoljuk át, hogy milyen szerepe lesz a drapériának, ügyeljünk arra is, hogy a meglévő bútorzat, szőnyeg, kiegészítők stílusával is harmonizáljon.

Funkció szerint megkülönböztetünk fényáteresztő, illetve sötétítő vagy dekor függönyt. A fényáteresztő függöny anyaga lehet organza, ami rendkívül vékony, csillogó fényű, színjátszó hatása miatt elegáns. A voile függöny sűrűbb szövésű, mint az organza, de még mindig áttetsző anyag. Alacsonyabb árfekvése miatt sokan választják. Számtalan szín és minta közül válogathatunk a szaküzletekben.

Egy méltánytalanul mellőzött textília, a jacquard csipkefüggöny, az utóbbi években a vintázs stílus megjelenésével újra teret hódít. Modern enteriőrben is jól beilleszthető. Könnyen kezelhetősége miatt a fiatalok körében is népszerű, mosás után azonnal visszatehetjük, ugyanis vasalás nélkül kilógja magát a karnison - hangsúlyozza lakberendező szakértőnk.

A függöny színe harmonizáljon a lakás  többi részével. Kis képünkön Gálné Pozvai Teréz Fotó: Gálné Pozvai Teréz

A sötétítő függönyöknél kérdés lehet, hogy teljes fényzárás kell-e, ha igen, akkor mindenképpen keressünk úgynevezett blackout textil szövetet. Ez egy vastag, súlyos anyag, de ennek ellenére jó esésű lágy függöny készül belőle. Nevéből adódóan kiváló a helyiségek sötétítésére, sőt némi zajcsökkentésre is alkalmas. Elsősorban hálószobába és gyerekszobába ideális megoldás. Sötétítő és dekor függönyként megemlíteném a szatén anyagot, ami egy kellemes tapintású, elegáns fényes selyem. A taft szintén fényes anyag, de kissé keményebb fogású, ezért dekor függönyök készítésére remek választás, mert tökéletesen formatartó halljuk az újabb jó tanácsot.

A pamutvászon, lenvászon anyagok romantikus vagy akár egy rusztikus otthon díszei lehetnek, de az előbb említett vintázs stílusú lakáshoz is jól illenek. Számtalan színben és mintában kaphatók, biztosan megtaláljuk a lakás stílusához és a saját ízlésünknek megfelelőt, ezáltal még személyesebbé, egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat.

Mostanában újra megjelent a bársonyfüggöny, ami egy meglehetősen vaskos és nehéz anyag, viszont nagyon elegáns hatású. Provance, illetve klasszikus stílushoz jól illik, de egy modern otthonba is remek választás lehet.

Függönyvásárlásnál elengedhetetlen az ablak pontos mérete. A karnis mindig legyen szélesebb az ablakkeretnél kb. 15-20 centiméterrel hívja fel a figyelmet a szakértő. Amit még szoktam javasolni, hogy ha a tér és a bútorzat engedi, használjunk inkább hosszú függönyt, ezek dekoratívabbak a rövid változatnál. Ezenkívül ha nem feszített drapériát szeretnénk, legalább 1,5 de inkább 2-szeres mennyiségű anyagot vegyünk, sokkal mutatósabb, jobb esése lesz a függönyünknek vásárláshoz is kapunk ötleteket Gálné Pozvai Teréztől.

Itt is áll a szabály: a függőlegesen futó mintával optikailag magasítjuk, vízszintes mintával szélesítjük a teret. Ha több mintát szeretnénk választani (csíkos, virágmintás, pöttyös) csak arra kell figyelnünk, hogy azonos színtónusúak legyenek, a többi tényleg csak az egyéniségünkön múlik.

- Az apró minta szerintem inkább semleges hatású, viszont egy harsány nagy minta felkelti a figyelmet, akár fókuszpontja is lehet a lakásunknak. Az egyediség jegyében bátran használjunk ilyen megoldásokat otthonunkban, ez természetesen más lakberendezési tárgyra, kiegészítőre is érvényes - hallottuk a praktikus tanácsokat.




Címkék#függöny

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!