Otthon

2014.03.20. 20:07

A vegyszerek használata és a veszélyei

Kezdődik a nagytakarítási szezon, s ilyenkor belendülnek a háziasszonyok, hogy minden ragyogjon, mire jön például a nyuszi. De nem mindegy, mivel súrolunk, pucolunk, tisztítunk.

Arany Horváth Zsuzsa

Annak ellenére, hogy egyre többen esküsznek a bioanyagokra, a természetes eszközökre, azért tetemes mennyiségben vásárolunk a megszokott szerekből is. A hajdani kémiaórák ismerteteit azonban hajlamosak vagyunk sutba dobni, amikor használni kezdjük őket padlón, falakon, kövezeten, ablakokon, ajtókon, szanitereken.

A statisztikák szerint évente körülbelül a felnőtt lakosság 10 százalékát éri orvosi ellátást igénylő baleset. Ez mintegy 800 ezer embert jelent, ebből 277 ezren otthon sérülnek meg, vagyis háztartási balesetet szenvednek. Arról nem találtam statisztikát, hogy ebből hány baleset történik közvetlenül takarítás miatt. A mérgezéses esetek harmadik leggyakoribb kiváltó oka – a gyógyszer és az alkohol után – valamilyen vegyszer, ráadásul e mérgezések 87 százaléka véletlenül történik.

A háztartási vegyszerek alapvetően három csoportba oszthatóak kémhatásuk szerint: savas, lúgos és semleges. Alapvető szabály: semmit semmivel, de a lúgos és savas kémhatású vegyszert keverni egyenesen szigorúan tilos! Ugyanis így például klórgáz keletkezhet. Ez zöldessárga színű, fojtó szagú, súlyosan mérgező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!