Otthon

2013.11.25. 19:59

Házi szerekkel is tisztíthatjuk a makacskodó lefolyót

Sokat látott háziasszonyok gyomra is hajlamos görcsbe rándulni, ha azt látják, megállt a víz a mosogatóban, fürdőkádban.

Magyar Hajnalka

Nem kell azonban egyből szerelőt hívni, s csőgörénnyel tisztítani az eldugult járatokat, sőt a drasztikus vegyszerek alkalmazása is elodázható. Próbálkozhatunk egyszerűbb praktikákkal is, ezek bő tárházát kínálja az internet.

A kisebb dugulások elhárítására az egyik, sokak által ajánlott csodaszer a sokoldalú szódabikarbóna. A módszer: öt evőkanálnyi szódabikarbónát keverjünk el két liter vízben. A keveréket forraljuk fel, és azonnal öntsük a lefolyóba. Előbb persze tanácsos megvárni, amíg a víz, ha vonakodva is, de lefolyik. Érdemes havonta egyszer akkor is elvégezni ezt a műveletet, ha a lefolyóknak látszólag semmi bajuk.

Ha dugulást észlel, először Farkasdy Lászlóné, Lívia is házi módszerekkel próbálkozik. Fotó: Katona Tibor

Az ecetes, szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszünteti. Egy tölcsér segítségével öntsünk a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor a habzás már alábbhagyott, alaposan öblítsük át forró vízzel a lefolyót. Ezután várjunk öt percet, majd engedjünk rá bőségesen hideg vizet.

A sütőpor ugyancsak segíthet. Ebből azonban kétszer annyit kell használni, tehát egy egész pohárral szórjunk a lefolyóba, mielőtt beleöntenénk az ecetet.

A só is kiváló partnere az ecetnek, ha dugulás elhárításáról van szó. Ebből is félpohárnyit öntsünk a lefolyóba, forró ecetből viszont két pohárnyit. Ezután öblítsük le forró, majd hideg vízzel.

Makacsabb dugulás esetén kombinálhatjuk a fentieket. Egy pohár sót keverjünk össze egy pohár szódabikarbónával, majd adjunk hozzá fél pohár ecetet. Öntsük az oldatot a lefolyóba, várjunk tíz percet, majd öblítsük le két liter forrásban lévő vízzel. Végül addig engedjük a csapból a forró vizet, amíg az akadálytalanul le nem folyik.

A tapasztalatok szerint a háztartási trisó is megszünteti a dugulást. Öntsünk egy egész flakonnyit a lefolyóba, hagyjuk állni egy éjszakán át, aztán reggel öblítsük le egy edény forró vízzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!