Otthon

2013.08.05. 13:54

Legszebb kert Zalában (9.) - Szirmok tengere

Zalaszentmihályfa - Alighogy befordulunk a szép zalai lankák közt megbúvó (Hottóhoz tartozó) falucska főutcájára, hamar felfedezzük úti célunkat is: a gondozott portán színpompás virágözön köszönti a látogatót.

Horváth A. Attila

Mint afféle élő cégér, a dús növénytakaróba burkolódzó előkert már messziről hirdeti, hogy természetszerető emberek élnek a Kossuth utcai ingatlanon. Rosta István és neje, Rostáné Vörös Katalin le sem tagadhatnák, hogy rengeteg időt fordítanak az udvar rendezgetésére, a környezet mégsem tűnik mesterségesnek, „vonalzóval tervezettnek", sokkal inkább egy hangulatos otthon díszének, a szirmok sokszínű tengerének. A házigazda úgy fogalmaz: génjeiben hordozza a virágok szeretetét.

– Amennyire vissza tudok emlékezni, itt mindig is virágoskert volt, a szülőktől kaptuk tehát a jó példát. Sokfelé jártam, és gyakran hoztam haza szép növényeket, illetve a szomszédok udvara is tele van virággal, működik tehát a cserebere – mondja el Rosta István, aki a Facebook-on is gyakran cserél tapasztalatot más hobbikertészekkel.

A szép sziklakert mögötti sövény évente kétszer is sárgába borul. Fotó: Katona Tibor

S hogy milyen növények bontanak szirmot az udvarban?

– Leander, rózsa, kukacvirág, petúnia, kardvirág, dália, orchidea, enciánfa, cukorvirág, klemátisz, írisz, liliom, tulipán, ciklámen, hóvirág, mályva – kezd végeláthatatlan felsorolásba Rostáné Vörös Katalin, akitől azt is megtudjuk, hogy kora tavasztól a késő őszi fagyokig mindig találni lehet náluk virágot. A házaspár különösen büszke arra, hogy nem szakember, hanem zömmel a természet alakította a kertet, igaz, a szaporítás, a metszés, az öntözés (amit az udvari kútból oldanak meg) és szükség esetén az átültetés már az ő feladatuk, érdemük.

– Huzatos helyen lakunk, könnyebben elfagynak bizonyos növények, ezért ültettünk sövényt a védelmükre. Ez a sövény egyébként az elsők között hoz virágot tavasszal, sőt, augusztusban még egyszer sárgába borul. Most éppen a leander virágzik, ám a nagy szárazság miatt sokat kell öntöznünk. A régebbi leandereket 3 évente átültetjük, akkor egy kis trágyát is kapnak, de túl nagy cserepet nem érdemes választani, mert úgy kevesebb lesz rajtuk a virág – fejti ki István.

A zalaszentmihályfai birtokon amúgy nem csak virágok pompáznak, a tulajdonosoknak 17 barackfájuk is van, emellett kisállatokat tartanak, és a veteményesben szinte mindent megtermelnek, ami a háztartásba kell.

– Jelenleg 15 leandert nevelünk, de nagyon szeretjük a rózsákat is, van köztük, amelyik a híres szőregi virágkertészetből származik. Az egyik már több mint 30 éves. Szívesen szaporítom is a rózsát: az ágat 4 szemnél elvágom, 2 kerül a földbe, 2 kívülre, és a szabadon maradó részt üveggel védjük. Körülbelül 60 százalékban sikerül a szaporítás – fejti ki Rosta István, aki végül még egy érdekességet mutat: a bejáratnál zöldellő kaktusz több mint 40 éve került a házhoz, és azóta is jól érzi magát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!