2013.01.22. 09:20
Milyen ma az ideális spájz?
Régen a falusi házaknak szerves része volt a kamra, illetve spájz, ami sok esetben a konyhánál vagy a szobánál is nagyobb volt. A városokban ma csak kis spájzokat találhatunk, vagy azt sem.
Még új családi házak építésénél is megesik, hogy alultervezik a kamra méretét, mindössze néhány négyzetmétert szánva e célra. Legtöbben úgy gondolják, ma már mindennapos a boltba járás, nem szükséges otthon tárolni a javakat. Aztán persze kiderül, hogy mégiscsak gyorsan kinövi az apró kamrát a család, s a háziasszony a garázsból, egyéb tárolókból is elhódít néhány sarkot.
Takácsné Nagy Ágnes zalalövői családanya, nagymama, védőnő kamrája közel 6 négyzetméteres. Specialitását, a rizike salátát mutatja. Fotó: Takács Attila
Takácsné Nagy Ágnes zalalövői családanya, nagymama, védőnő kamrája közel 6 négyzetméteres, a konyhából nyílik. Vajon milyen szempontok alapján lakta be?
- Főleg a magunk termelte termékeket tartom itt. Figyelembe veszem, mi áll el biztosan, mit használok ezekből gyakran. Az is szempont, hogy megéri-e tárolni, vagy nagyjából ugyanannyiért kapható a boltban, mert akkor nem foglalom vele a helyet. Fontos, hogy legyen ablaka, hogy szellőztetni, hűteni lehessen, nyáron pedig árnyékolni. Könnyen tisztán tarthatónak kell lennie, hiszen élelmiszereket tárolunk benne.
Ági spájza körbe van polcozva, ahol áttekinthetően, jól hozzáférhetően helyezhető el minden, állandó helyeken. A kézre eső polcokon a befőttek és savanyúságok, a legfelsőn italok, üres díszes üvegek. Alul, jól szellőző rekeszekben hagyma, krumpli, de csak a heti főzéshez szükséges mennyiségben, a többi a garázsban, csakúgy, mint az alma. Alul kapott helyet a kutya-, macskakonzerv is.
A régi konyhaszekrény egy eleme szintén itt áll, aminek az alsó részében ritkán használt edények vannak, felül, a polcos részen pedig só, liszt, cukor, puding, fűszerek. A tetején hűtőtáskák, kosarak.
- Itt kapott helyet a két hűtőszekrényünk is, abban tárolom a káposztát, uborkát, salátát, tojást, gombát, diót. Nyáron néhány napig tudom polcon tartani műanyag edényben a paprikát, paradicsomot, kevésbé romlandó gyümölcsöt. Régen termeltem sárgarépát, káposztát, hagymát, fekete retket, kelkáposztát, karalábét folytatja. Nem lehetett azonban olyan esztétikus állagúan megőrizni homokban, hűvösön tartva sem, mint amilyet a boltban kapunk. Most inkább a fejemet dugom a homokba, és nem foglalkozom azzal, mitől olyan tartós a sárgarépa a boltban, mitől olyan szép a káposzta, bízom benne, hogy csak a hűtőházi technológiától. Régen nagyon sok kompótot, gyümölcsszörpöt készítettem, aztán ráunt a család és abbahagytam. Újabban viszont megint sláger lett.
Rendszeresen tart revíziót a kamrában, mi van kifogyóban, nem romlott-e meg valami. Beszélgetőtársunk nagy gombász. Tudakoljuk, hogy szárítja-e, szellőző tüllzacskóban, vagy üvegben tartja az erdőben szerzett zsákmányt?
- Ha van bőven vargánya, vagy csak öreg, kukacos akad az utamba, mindig szárítom. Szép vékonyra szelem, régi, már nem használt szúnyoghálón napon szárítom. Aztán befőttesüvegbe teszem, napfényen melengetem még egy napig, majd rácsavarom a tetőt, és abban tárolom. Tüllzacskóban már sajnos egyszer megmolyosodott. Telente egyszer-egyszer üvegestől a jó meleg radiátorra teszem tető nélkül, hogy átszellőzzön. Idén használtam el az utolsó adag 2010-es vargányámat, semmi baja nem volt.
A csavaros üvegek sok terményt megóvhatnak
Írjuk fel, hogy mi van az üvegben
A színes textil, a természetes anyag a szemnek is kedves
A kézre eső polcokra a leggyakrabban használt alapanyagok kerüljenek
Ágnes egyik specialitása a rizike saláta, amihez a csödei erdőből származik az alapanyag. A recept az alábbi: alulra kerül egy réteg lehetőleg fiatal, kemény gomba, vékonyra szelve, forró sós vízben kicsit átfőzve, posírozva. Majd egy réteg szeletelt hagyma következik, aztán újra gomba stb. Ha tele az üveg, forró ecetes, cukros, sós, egész borsos, mustármagos lével leönti. A tetejére pici nátrium-benzoát kerül, majd a tető alá celofán. Pár percre fejre állítja az üveget, majd jöhet a száraz dunszt.