Otthon

2012.09.03. 07:48

Biokertész: Az aszályos nyárban csak az eltévedt bazsalikom járt jól

Mostanában kétség kívül a meteorológiai előrejelzés a legnézettebb híradás, pedig kizárólag elkeserítő tényeket vág a képünkbe: az aszály folytatódik, csapadék nem várható.

Fincza Zsuzsa

Kertésznyelvre lefordítva: továbbra is biztosított az esti és a hajnali időtöltésünk, cipelhetjük a vízzel teli locsolókannákat, hogy az esőig legalább életben tartsuk a növényeinket. Pedig most már számba kell vennünk, hogy mit érdemes. Az uborkáról például lemondtam, a bőséges öntözés ellenére a hőségtől annyira elöregedtek és elfáradtak a tövek, hogy nem valószínű, hogy számottevő termés várható. A zöldbabra hasonló sors vár, igaz, kezdetben szépen termett, ám később az apró hüvelyek még üresen megszáradtak a locsolástól amúgy viruló bokrokon. Napi négy kannával számolva, egy héten 280 liter vizet áldoztam a két zöldbabágyásra, az eredmény: nulla. A szárazbabnak nevezett pillangóstestvért viszont nem szabad magára hagyni, a be nem érett szemek még híznak, s talán egy-két bablevesre valót sikerül megmentenünk. Ugyan nem sok értelme van, de a tökféléknek, köztük a cukkininek is megkegyelmezek, bár kornyadoznak szegények, de hoznak azért egy-két virágot és nagyon erőlködnek, hogy a pár satnya kis kabakot néhány arasznyira megnöveljék. Ilyen módon sikerült már négy főzeléknek valót lefagyasztanom. A kapor is kóróvá száradt, ám szedtem róla egy befőttes üvegnyi érett magot. Ezek fagyasztáskor amúgy is kevesebbet veszítenek ízükből, mint a levelek, s ugyanolyan nyugtató, melegítő, görcs- és puffadásoldó hatásúak, mint a zsenge növény.

A káposztafélék természetesen egyetlen napra sem maradhatnak ki a vízosztásból, igaz, kisebbre nőttek, mint ideális körülmények között, de talán legalább nullszaldós lesz a produkciójuk. Közülük leginkább a bimbóskelben bízom, hiszen még a pályafutása elején jár, ősszel kezdi növeszteni a bimbóit, amelyeket még enyhébb téli napokon is képes hizlalni. Ebben a csapadékínséges nyárban egyedül a bazsalikom járt jól. Eredetileg a szárazságot jobban tűrő paradicsomok között lenne a helye, ám szervezési hibából a paprikaágyásban kötött ki. S mert a paprika nem élte volna túl a sivatagi kiképzést, a bőséges öntővízéből jutott a bazsalikomnak is, ami így hatalmasabbra nőtt, mint más éveken. Ezzel jól jártunk, hiszen C-vitaminban gazdag levelét egész nyáron szedhettük, sőt, most másodszor is szüretelhetünk. Érdemes, mert kiváló étvágygerjesztő, a népi gyógyászatban köhögéscsillapítónak, vizelet- és szélhajónak használják. Megérlelt magját cserépbe ültetve télen az ablakpárkányon is nevelgethetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!