Otthon

2012.07.31. 06:24

Öné a legszebb kert? ''Sportos'' arborétum Szabadhegyen

Nagykanizsa – Szép kerteket bemutató sorozatunkkal ezúttal a Tánczos családhoz látogattunk Szabadhegyre, ahol a családfő és felesége mellett kedvencük, Jenny, a 8 éves labrador várt bennünket.

Steyer Edina

A család tudatosan alakította ki az udvart: egyrészt fontos volt számukra, hogy a kert pompás esztétikai látványt nyújtson, másrészt, hogy maradjon szabad tér a családi-baráti sportmérkőzésekhez is. Merthogy Tánczosék szívesen röplabdáznak, tollasoznak vagy fociznak barátaikkal a kertben. Az udvar alsó felében található kemence, valamint a kerítés mellett húzódó kis tó hatalmas füves területet fog közre, ahol kedvükre játszhatnak. Láttára rögtön azt kérdeztük a házigazdától: vajon mennyi időbe telik e terjedelmes részen a fűnyírás?

– Szerencsére fűnyírótraktorral egy óra alatt végzek vele, aztán a kevésbé hozzáférhető területeken szegélynyíróval kiegyengetem a pázsitot – mondta mosolyogva Tánczos Zsolt. – Nem a fűnyírás, inkább a júniusi-júliusi aszályos, száraz idő okozott gondot, sokat kellett a kerti locsolót használni. Az örökzöld növények mellett helyet kapott a Brazíliából származó pampafű is, melyet minden tavasszal földfelszínig visszanyírnak. A növény ennek köszönhetően felfrissül, s ősszel csodálatos virágaival hálálja meg a gondos munkát.



– A kerti tó köré igyekeztünk olyan növényeket ültetni, melyek egymással összhangban vannak – mutatott a szebbnél szebb virágokra Zsolt felesége, Erika. – A kecskerágó az örök szerelem, csodálatos és hálás növény, de van itt erika, kaktusz, borostyán, levendula és még kannavirág is. A házaspár elmondta: tavaly óriási problémájuk volt a tóval. Elburjánzottak benne a tavirózsák, gyökerük kilyukasztotta az aljzatban lévő fóliát, s mindent ki kellett szedni, újrafóliázni, aztán visszarakni a köveket, növényeket, egyebeket. Ebből szerencsére idén már semmi nem látszik.



– Újra virágzik a tavirózsa, az aranyhalak is roppant jól érzik magukat – mosolygott Erika. A kertben lefelé haladva árnyas fák alatt találjuk a család büszkeségét, a kemencét, amelyet az asszony kőművesmester édesapjának szakmai irányításával építettek.

– Télen-nyáron használjuk, 5-6 tepsi belefér, így egyszerre többféle ételt is tudunk sütni benne: malachúst, vadat, kenyeret, de a cserépedényben készült levesek is isteni finomak – sorolta a feleség, hozzátéve: nemcsak a kemencében szoktak sütni-főzni, hanem tárcsán és bográcsban is. – Egyfajta kellemes hangulata van a kert e részének itt az égerfák alatt – mondták egymás szavába vágva. A család sokat időzik a kőpadoknál, nem csak a nagy összejövetelek alkalmával. Erika akkor is lemegy a házból, ha egy kicsit pihenni szeretne, vagy kiszellőztetni a fejét, azt vallja: kertjük teljesen alkalmas az effajta kikapcsolódásra, relaxálásra is. A kemence építését Erika édesapjának apró trükkjei segítették. Kizárólag bontott téglát használtak hozzá, mert az új nem bírja a 300–400 fokot. Összetört üveggel bélelték az alját, a tetejét és az oldalát is, mert ez kiválóan bent tartja a hőt. Két szellőző található az építményen, így optimális a levegő ki- és beáramlása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!