Otthon

2012.06.26. 03:36

Öné a legszebb kert? - Gyerekkori álma volt

Zalavár - Lucz József pontosan tizenöt esztendős volt, amikor kert, egészen pontosan kerti tó építésébe kezdett. A családi ház előtti kis parkot sokan megcsodálják. S nem csak az utcabeliek...

Győrffy Árpád

– Ötéves korom óta van akváriumom, s már gyermekként is tetszettek a rendezett, gondozott parkok. E két dolgot „összeadva” határoztam el, hogy kerti tavat építek – idézte a kezdeteket a harmincesztendős, mezőgazdasági technikus végzettségű fiatalember, elárulva: először sziklakertet akartak kialakítani, de szerencsére meggondolták magukat.

– Másfél évtizede még alig-alig lehetett beszerezni a hozzávalókat, felszereléseket, s bár ötleteknek nem voltam híján, kezdetleges lett a tavacska. Sima fólia borította, bazaltkövekkel raktam körbe, s bizony leginkább csak a békák és szúnyoglárvák kedvelt helye volt. Akkoriban persze az előkert sem így nézett ki.... Aztán ahogy múltak az évek, mindig kitaláltam, változtattam valamit. Így kerültek például aranyhalak a vízbe, ma már tizenkettő úszkál a tóban.

De nem csak a halak száma változott, bővült a növények sora, s a technikai háttér is modernebb lett.

– Ahogy teltek az évek, egyre nagyobb lett a választék az üzletekben, vagyis már csak az ember pénztárcája szabott határt az ötleteknek – folytatta. – Így kerültek például tavirózsák a vízbe, jelenleg rózsaszín és lila pompázik a tóban. Sok más növény és virág is díszíti a partját. A jelenleg 80 centiméter mély tó (melyben másfél köbméternyi víz van) vízforgató rendszert, szűrőt kapott, s szökőkutat is kialakítottam a közepében, ami még látványosabbá teszi. Ráadásul télen sem fagy be, köszönhetően a tólevegőztető berendezésnek. Annak ellenére, hogy számos modern készülék található a tóban, sok munkát igényel a gondozása, tisztítása, legalább napi tíz percet foglalatoskodok vele. Évente egyszer mindenre kiterjedő karbantartást végzek. A célom, hogy mindig a lehető legszebb képét mutassa.

Lucz József azt mondja, nagyon szeretne nagyobb parkot, tavat kialakítani, ennek azonban a területi lehetőségek szabnak határt.

– A házunk előtt már nem tudunk bővíteni, mögötte pedig ott a Kis-Balaton. A helyhiány megálljt parancsol a terjeszkedésnek, újításoknak. Emiatt aztán arra törekszem, hogy a meglévő tavat és környezetét szépítsem. Ennek egyik állomása volt, hogy a kerti csapot is sajátos módon burkoltam: kővel körberakva, virágot helyeztem el a berendezésen. E stílusjegyek egyébként más helyeken is megjelennek a kertben.

A kis kert szép és üde színfoltja a zalavári utcának, nem csoda, ha a lakók és az arra járó idegenek is megcsodálják.

– Az óvodások rendszeres látogatói a kertnek, de nemegyszer előfordult az is, hogy az erre járók, köztük külföldiek megálltak, leültek a padra, s pihenésképpen a tavat nézegették. Mindez természetesen nagy örömmel tölt el, úgy érzem, van értelme a munkámnak. Persze magam is gyakran leülök, s nézegetem a tavat. Ilyenkor születnek az újabb ötletek...

Lucz József érdeklődéssel böngészi ugyan a kertépítéssel, tavak kialakításával kapcsolatos kiadványokat, szakírásokat, mégis, szinte kivétel nélkül saját maga tervezi meg, s alakítja a területet. Vallja, így lesz teljesen egyedi, s számára értékes a kert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!