Otthon

2011.05.22. 12:30

Ha végeztünk a gyomlálással: reneszánszát éli a kerti családi program

A kerti bútor nem csak a balatoni villa udvarán fest jól, otthon is kellemes a zöldben ücsörögni. Mondjuk kapálás után... De hogy rendezzük be az udvart? Miből legyen a bútor? Műanyag, fa vagy kovácsoltvas?

Magyar Hajnalka

Válaszért Rónaszéki Erzsébet zalaegerszegi belsőépítészhez fordultunk.

- Az udvar része az otthonunknak, a kerti pihenő kialakítására ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a belső térre - kezdi. - A szükségletekből kell kiindulni, azt kell tisztázni, milyen funkciót szánunk az oázisnak , hány fő számára akarjuk kényelmessé tenni.

Hiszen nem mindegy, hogy csak a párunkkal szeretnénk alkalmanként elszürcsölni egy teát, vagy nagy társaság számára rendeznénk grillezős partikat.


- A kerti program a mai, stresszes világban újra reneszánszát éli, vágyjuk a szellős, zöld környezetet, a szabad levegőn töltött perceket - folytatja a szakember. - Sokan saját maguk vállalkoznak rá, hogy padokkal, árnyékolókkal alakítsanak ki kellemes zugot, ám a többség a szaküzletekben keres megoldást.

Elmondja, a műanyag székekért nem repes különösebben a szíve, bár ezeknek is vannak előnyeik. Ugyanakkor anyagukkal és fehérségükkel kirínak a környezetből.

- A fa sokkal kellemesebb és illőbb kertbe és teraszra egyaránt. A legnemesebb anyag a trópusi teakfa, de kedvelt a vörösfenyő, az akác, a rattan bútor is. A kevésbé időjárásbiztos fafajtákat is alkalmazhatjuk, amennyiben megfelelően kezelt az anyaguk, s valamiféle tetőt is tudunk biztosítani a napfény és az eső ellen. Praktikus, ha északi oldalról fal, kis udvari épület óvja a kerti zugot. Ha erre nincs mód, építhetünk pergolát, de a könnyű török sátor is hangulatos atmoszférát teremt.

Sokat dob a kényelemérzeten, ha nem a puszta földre helyezzük el a bútorokat.


- Számos udvarban akad funkció nélküli beton felület. Ezt a placcot nagyon egyszerű vonzóvá tenni puzzle-szerűen lerakható fa négyzetekkel, amelyek egymáshoz kapcsolódva szőnyegezik a felületet. Az elemek műanyag talpacskákon állnak, a vizet hagyják elcsorogni. Hasonló létezik kavicsokból kirakva is. Nagyon szépen kiemelik a rajtuk elhelyezett bútorokat, s télre könnyen felszedhetők.

A kerti bútornál, különösen, ha a kovácsoltvas mellett döntünk, nélkülözhetetlen kiegészítő a megfelelő drapéria, párnázat. Idén nyáron is hódítanak a 60-as éveket idéző geometrikus minták, a csíkos, virágos, fényes és hímzett szövetek.

Kényeztethetjük még magunkat hintaággyal, gyönyörködhetünk virágládákban, felfuttatott növényekben, de akár szélcsengővel, lampionfüzérrel vagy mécsesekkel is megtámogathatjuk a romantikus légkört.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!