Nemzeti érdekek

2024.04.21. 11:31

Amerikai kutató: Orbánra nem tudnak nyomást gyakorolni

Donald Trump és Orbán Viktor politikai tevékenységéről beszélt John Burtka, az Intercollegiate Studies Institute elnöke a Mandinernek.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Benko Vivien Cher

John Burtka az Intercollegiate Studies Institute elnöke, amelyet 1953-ban William F. Buckley Jr. alapított azzal a céllal, hogy a nyugati örökség és a zsidó-keresztény hagyomány elveiről oktassa az egyetemi hallgatókat. Korábban a The American Conservative magazin ügyvezető igazgatója volt. 2024 februárjában John Burtka könyvet adott ki Gateway to Statesmanship címmel a Regnery Kiadó gondozásában. Ez az összeállítás az államférfiúságról szóló, különböző korszakokat átfogó, az ókortól a modern korig terjedő, korszakalkotó szövegeket tartalmaz. Nemrég az MCC vendége volt, most pedig új könyvéről, a nagy politikai értékekről Donald Trumpról és Orbán Viktorról kérdezte a Mandiner.

„Donald Trump erényei közé tartozik, hogy hihetetlen a politikai érzéke. Már 2015-ben felismert néhány alapvető kérdést: a bevándorlás, a kalandor külpolitika bajai, a kereskedelempolitika és Kína. 

Senki sem látta ezeket a dolgokat jelentős problémaként, hacsak nem nagyon homályos értelmiségi folyóiratokban nézelődött. Szerintem ő azonosította ezeket a problémákat 

– mondta a Mandinernek John Burtka. Hozzátette, ugyanakkor, hogy úgy gondolja, „amikor a végrehajtásról volt szó, sok szempontból szenvedett, mert hiányzott belőle az az erkölcsi fegyelem, amit mondjuk a klasszikus világban vagy a keresztény hagyományban látunk, ami szerintem szükséges a nagyság bizonyos szintjének eléréséhez. Az önuralom, fegyelem, a hízelgőknek való ellenállás képessége. Azt hiszem, ezek mind olyan területek, amelyekkel küzdött” – tette hozzá Donald Trumpról szólva. 

„Nagyon pozitív benyomásom van [Orbán Viktorról], legalábbis amerikai konzervatívként. Most vagyok először Magyarországon. Támogatom a család, mint a civilizáció alapjainak megerősítésére helyezett hangsúlyt, és a családpolitikát is. 

Nagyon támogatom Orbán kereszténydemokrácia-felfogását, Magyarország keresztény gyökereinek visszaszerzését

– jelentette ki az Intercollegiate Studies Institute elnöke. Hozzátette, a határok biztosítása, az ukrajnai háborúval szembeni realisztikusabb hozzáállás, is pozitív szerinte, mert úgy tűnik, hogy ez a magyar nemzeti érdekeket tükrözi. 

Nekem úgy tűnik, hogy Orbánra nem tudnak nyomást gyakorolni a többi európai hatalom és Amerika részéről. Nekem úgy tűnik, hogy a magyar emberek konkrét nemzeti érdekeit nézi ezekben a kérdésekben. Tehát én azt mondanám, hogy a családpolitika, a vallás, a határok biztosítása, a külügyek realista megközelítése – szerintem ezek mind-mind egyfajta jellemzői annak, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki nagy vezető legyen a mi modern korunkban 

– emelte ki. 

A John Burtkával készült teljes interjút a Mandineren olvashatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában