Ukrán válság

2024.01.14. 10:44

Speciális engedélyt kell beszerezzenek a kárpátaljai magyarok

690. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán polgári lakosok ötnapos katonai kiképzésük zárónapján egy Kijev környéki lőtéren 2024. január 12-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Párizs és Berlin addig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges

Az új francia külügyminiszter és német kollégája vasárnap megerősítette, hogy országuk addig kívánja támogatni Ukrajnát, amíg csak szükséges az Oroszország offenzívájával szemben. 

Teljes egyetértésben mondhatjuk, hogy "addig kell az ukránokat támogatni, amíg szükséges"

 - szögezte le Stéphane Séjourné francia külügyminiszter első berlini látogatásán tartott sajtótájékoztatóján. 

"Ez azt jelenti, hogy európai szinten kell megszervezni az értékeink és az érdekeink alapján egyeztetett kezdeményezéseket" - tette hozzá a miniszter, aki előző nap Kijevben járt, de további részleteket nem közölt. 

Annalena Baerbock német külügyminiszter hasonlóan foglalt állást, mondván, hogy 

addig kell Ukrajna oldalán állni, ameddig csak szükséges, ameddig Oroszország ki nem vonul "az ukrán területről". 

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem áll meg ebben a háborúban, nem akar megállni - mondta a német külügyminiszter. 

A két miniszter nyilatkozata akkor hangzott el, amikor Kijev aggódik, hogy európai és amerikai szövetségesei egyre inkább haboznak az orosz invázió elleni harchoz történő segítségnyújtást illetően. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az elmúlt hetekben igyekezett újból mozgósítani a szövetségeseit. 

"Partnereink habozásai az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi és katonai segítség kapcsán csak növeli időnként Oroszország bátorságát és erejét" - jelentette ki az ukrán elnök január 14-én Vilniusban.

Svájci külügyminiszter: Kínát be kell vonni a háború befejezésére tett erőfeszítésekbe

Kínát be kell vonni az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború befejezésére irányuló erőfeszítésekbe - vélekedett Ignazio Cassis svájci külügyminiszter vasárnap Davosban, a Kijev által előterjesztett béketervvel foglalkozó nemzetbiztonsági tanácsadók negyedik találkozóján. 

"Kína jelentős szerepet játszik. Meg kell találnunk a módját, hogy bevonjuk ebbe a munkába" 

- jelentette ki Cassis a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Kína ugyanakkor nem képviseltette magát a megbeszélésen. 

"Az ukrán népnek sürgősen szüksége van a békére.

 Mindent meg kell tennünk, hogy véget vessünk ennek a háborúnak" - hangoztatta Cassis, hozzátéve: Oroszország és Ukrajna egyelőre nem hajlandó engedményeket tenni egymásnak. Kiemelte, hogy több ország is, amely párbeszédet folytat Oroszországgal, mint például Brazília, India és Dél-Afrika részt vett a davosi találkozón, így fontos szerepet játszhatnak majd a rendezésben. 

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője - aki szintén ott volt Davosban - a Telegramon arról számolt be, hogy a Kijev által kezdeményezett rendezvényen 81 ország és nemzetközi szervezet képviselője vett részt, több mint a harmadik, Máltában tartott találkozón. 

Kiemelte, hogy számos olyan ázsiai, afrikai és dél-amerikai ország is képviseltette magát a mostani találkozón, amely korábban nem vett részt a folyamatban. Az ukrán politikus rámutatott arra, hogy 

az ukrán védelmi erők két év alatt visszavették az Oroszág által megszállt terület több mint 50 százalékát, és "szerény saját haditengerészeti erejével" megsemmisítette az orosz fekete-tengeri flotta potenciáljának ötödét, biztonságossá téve ezáltal a Fekete-tengeri hajózást.

Mateusz Morawiecki: nagyon aggasztó a helyzet

A Mandiner arról ír, hogy a volt lengyel miniszterelnök az Expressnek adott interjút, amelyben azt mondta: „nagyon aggasztó a helyzet”, ami az orosz–ukrán háborút illeti, hiszen 

Oroszország továbbra is könyörtelenül támadja az ukrán célpontokat, és megállíthatatlannak látszik.

A NATO által is megtámogatott tavalyi ukrán ellentámadásnak nem sikerült elhoznia a fordulópontot a háborúban.

Óriási az aggodalom a NATO-ban, mert a dolgok rossz irányba haladnak

– fogalmazott.

Azt is elmondta: Oroszországnak hatalmasak az erőforrásai mind az ipar, mind az emberek terén, Vlagyimir Putyin pedig türelmes, ha nemzetközi politikáról és stratégiáról van szó.

Morawiecki hozzátette: míg Oroszország évente több száz tankot gyárt, addig Európa ugyanennyi idő alatt talán pár tucatot és ez "az egész világot új megvilágításba helyezi”.

Véleménye szerint ezért fontos a világpolitikában az USA szerepe. 

Robert C. Castel: ami Ukrajnában van, az „butikháború”

A biztonságpolitikai szakértő a Mandinernek adott évindító geopolitikai helyzetértékelésében arra a kérdésre válaszolva, hogy létkérdés-e az ukrajnai háború, úgy fogalmazott, hogy 

Az ukrajnai háború sokkal inkább butikháború, luxus, amit a Nyugat megengedhetett magának. Egészen az izraeli háborúig, illetve a közel-keleti regionális háború eszkalációs veszélyéig. Egy nagy közel-keleti háború árnyékában az ukrajnai konfliktus elengedhetővé vált.

A teljes interjút a Mandiner online felületén itt tudja elolvasni. 

Újabb szigorítás a magyar–ukrán határon

Azon kárpátaljai települések lakói, melyek az államhatártól számított 5 kilométeres sávon helyezkednek el, speciális határőrségi engedélyt kell, hogy beszerezzenek 

– közölte ungvári sajtótájékoztatóján a Csapi és a Munkácsi Határőrség.

A határőrség képviselői a közlés idején az 1292. számú tavalyi kormányhatározatra hivatkoztak és elmondták, hogy aki a határ közvetlen közelében fekvő településen él, avagy ott dolgozik, kénytelen lesz ilyen engedélyt kérni – írja a vg.hu.

A határőrség képviselői a közlés idején az 1292. számú tavalyi kormányhatározatra hivatkoztak és elmondták, hogy aki a határ közvetlen közelében fekvő településen él, avagy ott dolgozik, kénytelen lesz ilyen engedélyt kérni.

A kérvényeket a két központi kárpátaljai határkirendeltség székhelyén, azaz Csapon és Munkácson fogadják majd februártól – írja a Kárpáti Igaz Szó. Az Ungvári járásban a Csapi Határőrség az illetékes eljáró hatóság, minden más régió érintett lakosának Munkácson kell kérelmeznie a speciális engedélyt.

Donald Trump Jr. szerint így érhet véget a háború

Donald Trump fia szerint az a megoldás, amit az apja meg is tenne, hogy jelzi Zelenszkijnek 

vagy leülnek a tárgyaló asztalhoz vagy elzárnak minden pénzcsapot.

Szó szerint létrehozzuk az oligarcha milliárdos osztályt Ukrajnában azzal, amit elszipkáznak...miközben fiatal embereket küldenek ágyútöltelékként meghalni a frontvonalakra, mert őket ez nem érdekli

– mondta az ifjabb Trump. az X-en közzétett videóban.

Hozzátette, hogy valószínűleg sosem fognak győzni az ukránok, de amíg végtelen pénzzel tömik őket, addig elhúzódik ez a háború – írja a Magyar Nemzet

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 13-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4879 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9568 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.  A beléptetettek közül a rendőrség 68 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A szombati eseményekről itt olvashat: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában