Ukrán válság

2024.01.13. 07:07

Megdöbbentőek az ukrán hadsereg veszteségei

689. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán katonák nagy hatótávolságú drónt készítenek elő a Bahmut frontvonal közelében, Donyeck megyében 2024. január 12-én

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Ignacio Marin

Újabb kárpátaljai katonák haltak meg a háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt az ukrajnai háború, a harcmezőn esett el Vladiszlav Pavlov.

A szomorú hírt az Ungvári Városi Tanács osztotta meg a közösségi oldalán szombaton.

Az ungvári védő temetési szertartását január 15-én délután tartják a Narodnaja téren, a Sevcsenko-szobornál – írja a Kárpátalja.ma portál - írta a Magyar Nemzet

Újabb rakéta- és dróntámadások érték Ukrajnát

A legkevesebb öt ukrajnai régióra kilőtt 40 rakétából és drónból az ukrán légvédelem nyolcat megsemmisített, és "több mint 20" célt tévesztett az "elektronikai ellenintézkedéseknek" köszönhetően – áll aaz ukrán légierő jelentésben. A lelőtt rakétát roncsai több épületben – köztük lakóházakban – károkat okoztak. Áldozatokról nem szól a jelentés.

Az ukrán légvédelem szerint az oroszok a hangsebesség többszörösével repülő, Kinzsal típusú hiperszonikus rakétákat is bevetettek, amelyeket nagyon nehéz elfogni.

 Az észak-ukrajnai Csernyihiv területi rendőrség fotót tett közzé egy hatalmas kráterről, amelyet egy lelőtt rakéta roncsai okoztak.

Hadiüzemeket támadott hiperszonikus fegyverrel az orosz hadsereg

Tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rakétarendszerrel és drónokkal mért csapást az ukrán hadiipari komplexum létesítményeire az orosz hadsereg - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a csapás a 155, 152 és 125 milliméteres lövedékeket, lőport és pilóta nélküli légi járműveket gyártó üzemek ellen irányult, és elérte célját. A moszkvai minisztérium legutóbb hétfőn tett bejelentést a Kinzsalnak az ukrán hadiipar elleni bevetéséről.

Az orosz napi hadijelentés értelmében egyébként 

az orosz hadsereg két frontszakaszon öt támadást vert vissza, az ukrán fél vesztesége az érintkezési vonal mentén 835 katona volt, akik közül a legtöbben a Donyeck környékén vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

 Az összesítés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett öt harckocsit – köztök négyet a donyecki frontszakaszon –, három páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró löveget és egy amerikai M777-es vontatott tarackot, nyolc HIMARS rakétát és 21 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán hadsereg által a háború eleje óta elveszített tüzérségi lövegek és aknavetők száma meghaladja a 7700-at.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szombaton ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Kijevbe vezetett az új francia külügyminiszter első külföldi útja 

A francia külügyminisztérium frissen kinevezett vezetője 

Kijevben hosszú távú pénzügyi és humanitárius támogatásra tett ígéretet Ukrajnának.

A Stéphane Séjourné első külföldi látogatásáról készült felvételt a BFMTV francia televízió sugározta.

A felvételen a francia külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a francia hatóságok képviselői "többször megfordulnak majd Kijevben, hogy felmérjék Ukrajna aktuális igényeit".

KULEBA, Dmitro
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (j) fogadja francia hivatali partnerét, Stephane Sejourne-t Kijevben 2024. január 13-án
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Franciaországban csütörtökön mutatták be a 34 éves Gabriel Attal vezette új kormányt. A legtöbb kulcsfontosságú miniszter megtartotta posztját. Az egyik fő változás Stéphane Séjourné  külügyminiszteri kinevezése volt, aki Catherine Colonnát váltotta ezen a poszton.  

Megdöbbentő számok az ukrán hadsereg veszteségeiről

A Mandiner szúrta ki, hogy az Eurasian Times arról ír, hogy az ukrán hadsereg veszteségei megdöbbentőek, jóval magasabbak, mint amennyit elismernek Kijevben – ezt Jurij Lucenkó volt főügyész, az ukrán belügyminisztérium egykori vezetője nyilatkozta. Hozzátette:

"Ukrajna veszteségei meghaladhatják a félmillió főt. Ez több mint az aktív szolgálatot teljesítő katonák jelenlegi száma”

Ebben a számban a komoly sérülést szenvedők is benne vannak. 

Lucenkó szerint „Ukrajna havonta 30 ezer embert veszíthet el a fronton”, ezért is kezdett a kijevi rezsim nagyobb létszámú mozgósításba. Hangsúlyozta: az ukránoknak jogukban áll tudni, hányan haltak meg eddig, és tiszta vizet kell önteni a pohárba a mozgósítással kapcsolatban, valamint felelősséget kell vállalnia Volodimir Zelenszkij elnöknek is.

A teljes cikket itt olvashatja el. 

Ukrán polgári lakosok ötnapos katonai kiképzésük zárónapján egy Kijev környéki lőtéren 2024. január 12-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Az önkéntes jelentkezőket a kijevi városi gárda valódi harctéri tapasztalattal rendelkező instruktorai képzik ki, hogy szükség eseté részt vehessenek városuk védelmében. Az előző évben mintegy húszezer civilt képeztek ki MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Továbbra is megtagadják a hozzáférést a Zaporizzzsja atomerőműhöz

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői számára továbbra is megtagadják a hozzáférést a Zaporizzsja Atomerőmű 1., 2. és 6. blokkjának reaktorcsarnokaihoz, ami akadályozza a nukleáris biztonság ellenőrzését – írja az Origo a NAÜ honlapján közzétett nyilatkozatra hivatkozva. 

Pusztító támadást indítottak az oroszok ma hajnalban

Hajnalban az oroszok legalább hat Tu-95MSz bombázóval támadtak, és cirkálórakéták tucatjait lőtték ki Ukrajnára a Kaszpi-tengerről. Öt nap szünet után Oroszország ismét nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna ellen – írja a BBC News Ukrajna ukrán nyelvű lapra hivatkozva a Magyar Nemzet.

Az ukrán légierő szerint a rakéták reggel 6 óra után értek célt Ukrajna területén, 6.30-kor pedig Ukrajna valamennyi régiójában légiriadót rendeltek el.

Az első rakéták Kryvij Rih, Kropyvnyickij és Cserkaszi településekről robbanásokról érkeztek jelentések. Reggel 6 óra 45 perckor a légierő arról számolt be, hogy a MiG-31-esek, szálltak fel, melyek a Kindzsal rakéták hordozói.

A teljes cikket ITT lehet elolvasni. 

Ukrajna több támadórepülőt kér

Ukrajnának több támadórepülőgépre van szüksége, beleértve a gyalogságot támogató repülőgépeket és a nagy hatótávolságú rakétákat kilövő gépeket – mondta Olekszandr Szirszkij, a szárazföldi erők parancsnoka a Reutersnek adott interjúban.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 4852 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8755 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 89 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A pénteki eseményekről ITT olvashat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában