Tények

2023.12.09. 07:40

A magyar szuverenitásvédelmi törvény enyhébb az amerikainál

A Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont intézet vezetője értékelte a törvényt.

MW

David Pressman budapesti amerikai nagykövet az Országgyűlés elé került szuverenitásvédelmi törvényjavaslattal kapcsolatban több, minimum pontatlan dolgot állított a minap. Az amerikai diplomatának komoly aggályai vannak a törvényjavaslattal kapcsolatban - idézi fel a lap cikke. Hozzáteszik: Pressmannak nincs igaza, és még az amerikainál is enyhébb a magyar szuverenitásvédelmi törvényjavaslat. A Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont intézet vezetője értékelte a törvényt.

– Az orosz és az amerikai szuverenitásvédelmi törvény azonos logikára épül, a külföldi ügynökök regisztrációját írják elő és azok tevékenységét korlátozzák, illetve az illegális tevékenységet büntetik − jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel. 

A magyar szuverenitásvédelmi törvény ehhez képest enyhébb, hiszen alapvetően tájékozódási és tájékoztatási feladatokkal egy új hivatal létesítését írja csak elő

 − folytatta a szakértő. A büntető törvénykönyvbe kerülő új bűncselekmény-kategória, az úgynevezett „választói akarat tiltott befolyásolása” pedig sokkal szűkebb körben szankcionálja a külföldi befolyásszerzési kísérleteket, mint az amerikai és az orosz párhuzamos törvények. Mindez fontos lépés a magyar szuverenitás védelme szempontjából.

Az amerikai szuverenitásvédelmi törvény, a külföldi ügynökök bejegyzéséről szóló törvény (Foreign Agents Registration Act, azaz FARA) lényegében mindenkire vonatkozik, akik az amerikai közéletben szerepet vállalnak és külföldi pénzforrásokat is kapnak.

Mindeközben az SZVH akkor kezdeményezhet vizsgálatot, ha külföldi állam, szerv, szervezet vagy személy részéről dezinformációs, illetve a demokratikus döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységet észlel, melyek Magyarország szuverenitását sérthetik vagy veszélyeztethetik. 

A 2022-es országgyűlési választások után „guruló dollárok” vagy „dollárbotrány” néven elhíresült ellenzéki kampányfinanszírozási ügyre reagálva külön pontban rögzíti a törvény, hogy az SZVH feltérképezi és vizsgálja azon szervezeteket, amelyek külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak, vagy ilyen tevékenységet támogatnak.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában