Szükséges a párbeszéd

2023.08.02. 11:33

Sztáray Péter: Magyarország kiáll a demokratikusan megválasztott vezetők mellett

Magyarország kiáll a demokratikusan megválasztott vezetők mellett és szorgalmazza a valós párbeszéd mielőbbi létrejöttét – közölte szerdán az MTI-vel Sztáray Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára, reagálva az Amerikai Egyesült Államok azon bejelentésére, hogy szankciós listára helyezte a Boszniai Szerb Köztársaság több vezetőjét.

MW

Sztáray Péter, a KKM biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) július 31-én bejelentette, hogy 

szankciós listára helyezték Radovan Viąković-ot, a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökét; Nenad Stevandić-ot, az entitás Nemzetgyűlésének elnökét, ®eljka Cvijanović-ot, az Államelnökség szerb tagját, valamint Miloą Bukejlović-ot, a Boszniai Szerb Köztársaság igazságügyi miniszterét.

A közlemény szerint az említett politikai vezetőket közvetlen felelősség terheli azon törvény elfogadásáért, amely kimondja, hogy Bosznia-Hercegovina Alkotmánybíróságának döntései az entitásban a jövőben nem alkalmazhatóak. Az Egyesült Államok szerint ez akadályozza és fenyegeti a daytoni békemegállapodás végrehajtását. A korlátozó intézkedések vagyonbefagyasztást rendelnek el a szankcionált személyeknek az Egyesült Államokban található tulajdonával szemben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy 

Magyarországnak kiemelt nemzetbiztonsági érdeke a Nyugat-Balkán stabilitása, ezért hazánk a felelős szomszédságpolitika jegyében mindent megtesz annak érdekében, hogy a térségben és benne Bosznia-Hercegovinában hosszú távon stabilitás és béke legyen. A mostani, globális nehézségek közepette nincs szükség újabb biztonsági kihívásokra Európában

 – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a tapasztalatok egyértelműek, és világosan megmutatják, hogy a Nyugat-Balkánon a szankciók mindig kudarcot vallottak, mindig csak bajt okoztak, ezért "mi úgy gondoljuk, hogy a szankciókkal éppen az ellenkező hatást váltják ki a Nyugat-Balkánon, azok nem a békét segítik elő, hanem növelik a feszültséget és elmélyítik a konfliktusokat".

A demokratikusan megválasztott vezetők szankcionálása éppen a stabilitás ellen hat, helyette a kölcsönös tisztelet talaján állva kellene konzultálni, nem a Nyugat-Balkánról, hanem a Nyugat-Balkánnal. Ezért Magyarország kiáll a demokratikusan megválasztott vezetők mellett és szorgalmazza a valós párbeszéd mielőbbi létrejöttét

 – közölte az államtitkár.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában