Személyes ügy

2023.03.01. 07:22

Amerikai diplomata: Gyurcsány a szükségesnél szorosabbra fűzi a viszonyt az orosz elnökkel

Gyurcsány Ferenc szívélyes viszonya Oroszországgal az amerikai diplomácia figyelmét sem kerülte el. Legalábbis erről árulkodnak az úgynevezett WikiLeaks-iratok.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök találkozója Moszkvában, 2005. február 17-én

Forrás: Pool/AFP

Fotó: Viktor Korotayev

A Magyar Nemzet a napokban cikksorozatot indított Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin orosz elnök kapcsolatának bemutatása érdekében. Az írásokból egyértelműen kiderült, hogy a dollárbaloldal vezetője még miniszterelnöksége idején szívélyes, baráti viszonyt ápolt az orosz vezetővel. A jelenlegi kormányt Putyin-barátnak minősítő DK-elnök 2007 végén közös magyar–orosz kormányülést hívott össze Budapesten, majd a Kreml lapjában ígérte meg, hogy a gyerekeit oroszul taníttatja majd. Kormányfői ténykedése idején Gyurcsány Ferenc számos alkalommal találkozott az orosz vezetővel, egyszer saját otthonában, az Apró-villában fogadta Putyint.

A politikai behódolás mellett a Gyurcsány-kormány több szempontból is kiszolgáltatta Magyarországot: beengedték például az orosz titkosszolgálat munkatársait a polgári elhárítás épületébe, és asszisztáltak ahhoz, hogy hazánk egyik stratégiai vállalata, a Mol orosz résztulajdonba kerüljön.

Gyurcsány Ferenc szívélyes viszonya Oroszországgal az amerikai diplomácia figyelmét sem kerülte el. Legalábbis erről árulkodnak az úgynevezett WikiLeaks-iratok.

April H. Foley, aki 2006 és 2009 között volt az USA magyarországi nagykövete – a kiszivárgott dokumentumok tanúsága szerint – többször jelezte az amerikai külügyminisztériumnak, hogy sok magyar úgy látja, a kormányfő a szükségesnél szorosabbra fűzi a viszonyt az orosz elnökkel. 

Miközben Gyurcsány fél provokálni az oroszokat és észben tartja Magyarország Nyugat iránti elköteleződését, az is teljesen egyértelműen látható, hogy szerelmes Putyinba

 – fogalmazott egy alkalommal a diplomata.

A nagykövet asszony arra is felhívta a figyelmet, hogy bár Gyurcsány tanácsadói valószínűleg arra buzdítják a magyar miniszterelnököt, hogy tegye világossá az elköteleződését a transzatlanti kapcsolat mellett, úgy tűnik, a kormányfő túlzottan személyes ügyként kezeli Magyarország Oroszország-politikáját.

Ebben az ügyben – ahogy egyebekben is – hajlamos mindenhol máshol keresni a hibát, csak a saját portája előtt nem – olvasható a WikiLeaksen.

 

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában