Olvasó

2012.03.16. 13:58

Rendhagyó énekórán...

2012. február 14-én, egy csikorgóan hideg téli nap délelőttjén a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola 9.D osztálya Mészáros Anna osztályfőnöknővel meghívást kapott a kultúra egyik fellegvárába, a Deák Ferenc Megyei Könyvtárba.

Az Olvasó

Miután elhelyezkedtünk a jó meleg olvasóteremben, megismerkedtünk ifj. Horváth Károly népzenésszel. A Népművészet Ifjú Mestere címet viselő fiatalember megkezdte előadását a magyarországi népzenekutatás első állomásától napjainkig tartó hatalmas munkáról.

Mesélt Zala és a Mura-mente értékes népdalkincséről, a magyar nép hangszereiről. Bemutatta és megszólaltatta a zúgattyút, a tárogatót, a furulyát, a brácsát és a tekerőlantot. Megtudtuk, hogy a nyenyere kifejezést az igazi népzenész nem igazán szereti...

Széles spektrumú népdal-bemutató következett tájegységünk és Délvidék katonadalaiból, melyek által komoly történelmi és földrajzi tudásra is szert tehetett a figyelmes hallgató közönség.

Természetesen elhangzott a sokak által ismert és szeretett „Szép Zalában születtem” c. „örökbecsű nóta” is.
Sokan tudják már ifj. Horváth Károlyról, hogy jelenleg Budapesten, a Liszt Ferenc neve által fémjelzett Zeneművészeti Egyetemen tanít – egyedüli zalai pedagógusként. A népi ének tanszakon lehetősége van tehát a zalai népdalkincs népszerűsítésére is.

Mint elmondta, bízik abban, hogy ezt az értéket a halhatatlansághoz segíti – hisz népdalgyűjtő édesapja hagyatéka ez.
A lendvai rádióban is önálló műsorral rendelkező népzenész szerkeszt, tanít, nevel, zsűrizi a népdalversenyeket, pedagógusoknak továbbképzéseket tart. Sokrétű, színes egyénisége párosul rendkívüli szerénységével, lehengerlő szakmai tudásával.

Örömmel észleltem, hogy a 9.D osztály értékes befogadóként élvezte végig a programot.
Bár a mai 15-16 éves korosztály más zenéken nevelődik, nem árt, ha ismerik közvetlen környezetük dalkincsét.
Ezért volt jó ez a kezdeményezés, melyet szaktanárként csak dicsérni tudok.

A  programon való részvétel lehetőségét és a beszámolót színesítő képeket ezerszer köszönjük az intézmény igazgatóhelyettesének, Tóth Juditnak.


Beküldte: Horváth Tamásné
szaktanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!