Olvasó

2012.01.28. 06:17

E-mailek a tanároknak (kommentár)

Csak találgatni lehet, vajon miféle levelet szeretnének küldeni a megyei kormányhivatalok a megyéktől átvett iskolák pedagógusainak.

Burkon László

Levelezni szeretnének ugyanis velük, hiszen sajtóhírek szerint bekérték az iskolaigazgatóktól a beosztottaik személyes e-mail címét. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ez jogsértő, ugyanis személyes adatok – ilyen az elektronikus levélcím is – begyûjtése és tárolása csak igen indokolt esetben és törvényben meghatározott keretek között lehetséges. A közoktatásról szóló törvény mellékletében „az alkalmazottak adatai” cím alatt felsoroltak között nem szerepel a pedagógusok elektronikus elérhetőségére vonatkozó adat, így azok nem is állnak a munkáltató rendelkezésére. Ilyen adat kezelésére egyébként a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény melléklete alapján sincs lehetőség. Mi indokolhatná tehát a személyes e-mail címek bekérését? A PSZ szerint az, hogy a kormányhivatalok „közvetlen kapcsolattartást szeretnénk kialakítani” a pedagógusokkal „a közoktatási feladatok ellátása során”, nem indok. A szakszervezetnek igaza van. Lesznek persze, akik szívesen kiadják az e-mail címüket, például akik a közösségi portálokon is szívesen kitárulkoznak. Akik pedig megtagadják ezt, azokat az iskola nyilvános elérhetőségein keresztül is el lehet érni. A kapcsolattartásnak ez a módja is személyes, hacsak mások „véletlenül” nem férnek hozzá a postafiókokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!