Olvasó

2011.12.01. 06:20

Betartott ígéretek (kommentár)

Gaskó István méltán lehet elégedett: maga Orbán Viktor miniszterelnök tett ígéretet arra, hogy kifizetik a vasút dolgozóinak járó 5 milliárd forintot, a köznyelvben csak „kargópénz” címszó alatt emlegetett privatizációs összeget.

Kozma Gábor

Igaz, a summához nem egyszerre, hanem három év alatt juthatnak hozzá az érintett MÁV-dolgozók, de mégis: a forint az forint. A munkás feelinget (érzést) erősítendő, a miniszterelnök kijelentette: nemzetstratégiai hiba volt eladni a MÁV Cargót, hiszen a vasútnak szüksége van a teherszállításra, fuvarozásra. Azt is megjegyezte, hogy hibát követett el az előző kormány, amikor lesöpörte az asztalról a jogos munkásigényeket. Orbán Viktor ezután nem hagyott kétséget afelől, hogy a kormány számára fontos a vasút és tudja, hogy a megállapodás ellenére is lehetnek sztrájkok a jövőben. Gaskó a többi közt azt húzta alá, hogy valóban szokatlan, ha egy politikus betartja ígéretét. A történet annyira kerek, hogy szinte gurul, mondhatni, sínen van. Két dolgot azért említsünk meg. Az egyik: Európában most az a trend, hogy a legtöbb ország „szabadulna” a vasúti teherszállítástól, a szomszédos Szlovákia éppen árulja a maga cargóját. A másik az ígéret: ha betartják, úgy jó. Nincs okunk kételkedni ebben. De az embernek eszébe jut egy korábban tett nyilatkozat. Miszerint a nyugdíjakhoz nem nyúlnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!