Olvasó

2011.09.27. 05:28

Terrorista kormányfő? (kommentár)

A parlamenti honlapon közzétették a 2006-os őszi budapesti eseményeket vizsgáló, még március 15-én kelt Balsai-jelentést.

Arany Horváth Zsuzsa

Az azóta alkotmánybíró Balsai István azt írta: a rendelkezésére álló információk szerint a budapesti rendőrfőkapitány az események során rendszeres telefonos kapcsolatban állt a volt miniszterelnökkel, „erre figyelemmel felmerül a lehetősége annak, hogy a tömegoszlatással kapcsolatos eseményeket a főkapitány megvitatta, egyeztette a miniszterelnökkel”. Nem csoda, hogy Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök azonnal visszautasította a megállapításokat, védelmébe vette a rendőröket. Az már inkább elgondolkodtató, hogy a márciusi jelentés miért kerül elő most – vagy újra –, amikor az öt éve lezajlott rendőri túlkapásokat, a felvonulókkal szemben foganatosított erőszakos fellépéseket azóta már szépszámú elmarasztaló bírósági ítélet is szegélyezi. (Ezek némelyikét a 140 oldalas jelentés maga is taglalja.) Igaz, azok nem terjedtek ki a politikusokra. Eddig. Most viszont a volt kormányfő, ma (amíg ki nem teszik az övéi) képviselő mentelmi jogát a Sukoró-ügy miatt már amúgy is felfüggesztették. Balsai István a terrorcselekmény megvalósításának gyanúját is megkockáztatja, s a hozzá tartozó büntetési tételt is melléteszi: ez 10-től 20 évig terjedő szabadságvesztést is vonhat maga után. Ha nem életfogytiglant. Ez a harc lesz a végső, vagy most kezdődik?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!