Olvasó

2011.03.17. 07:01

Honvédségi botrány (kommentár)

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a honvédelmi tárca kimarad a botránysorozatból, amit állami és önkormányzati cégek, intézmények korrupciós ügyei generáltak még az előző ciklusban, végül a tavalyi választások előtt itt is borult a bili.

Horváth A. Attila

Szekeres Imre akkori miniszternek több megvesztegetési ügy okozott fejfájást rövid időn belül: előbb a nemzetvédelmi egyetem rektorát fogták el a kommandósok, majd a HM főosztályvezetőjét és a minisztérium egyik cégének vezérigazgatóját érték tetten csúszópénz átvételekor, egy másik céget pedig nyíltan „gengszterszervezetnek” minősített a fővárosi katonai ügyészség (volt) szóvivője. Az előző kormány minisztériuma 11 gazdálkodószervezetet működtetett, és a sajtóban (katonai forrásokra hivatkozva) ezek közül mind többet hoztak hírbe, mint „túlszámlázó, százalékvisszacsorgató” vállalkozásokat. Aztán jött a kormányváltás, Hende Csaba látványos erődemonstrációba kezdett (fejcserék, bezáratott koszovói fürdőszobaszalon), sőt, a Fapál-ügyben már Juhász exminiszter érintettsége is szóba került, az elszámoltatás mégsem nevezhető sima ügynek – erre utal például Tóth Zoltán helyettes államtitkár múlt heti elbocsátása. Ugyanakkor igazolódni látszik a korábbi gyanú: a benyújtott vádirat már hivatalosan is bűnszervezetet említ. Most a bíróságon a sor, hogy kibogozza a rendszerváltás utáni legnagyobb katonai botrány szálait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!