Olvasó

2011.01.28. 07:25

A lovak közé csaptak (kommentár)

Néhány napja még Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester és fideszes frakcióvezető luxusautója volt a téma: az egyébként több, éppen a közpénzekkel való takarékoskodást sürgető törvényt előkészítő politikusról ugyanis kiderült, hogy 5 ezer köbcentis, 450 lóerős luxusautóját havi 600 ezer forintért bérli a Fidesz-frakció és az amúgy rendkívül nehéz anyagi helyzetben lévő hódmezővásárhelyi önkormányzat.

zaol.hu

A Jobbik tegnap előállt egy ötlettel: köbcentihez és lóerőhöz kötné a kiváltságot. A javaslat szerint csak a miniszterelnök és a köztársasági elnök használhatna korlátozás nélküli teljesítményű hivatali gépkocsit. A minisztereknek és a többi közjogi méltóságnak 2 ezer 500, az államtitkároknak és a pártelnököknek 2 ezer, a polgármestereknek, a központi államigazgatási szervek, az állami és önkormányzati többségi tulajdonban lévő cégek vezetőinek pedig 1600 köbcentivel kellene beérniük. A luxust is szigorúan mérné a Jobbik: a légkondicionáló lenne a legnagyobb igénybe vehető extrafelszerelés. Az érvelése amúgy logikus: ha az állampolgároktól elvárják az áldozatvállalást, akkor politikusainknak is példát kellene mutatniuk. Példaként éppen az Állami Számvevőszéket említették: az önkormányzatokat, az állami költségvetésből gazdálkodó intézményeket ellenőrző szervezet állítólag huszonhat gépkocsit „futtat”, míg a német számvevőszék mindössze egyet. Lehet, tényleg ideje a lovak közé csapni?



Kapcsolódó cikkünk:
Milyen autóval közlekednek a politikusok Zalában?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!