Olvasó

2010.10.28. 05:17

A jó törvények őrei (kommentár)

„A Fidesz és a KDNP felszólítja az Országos Választási Bizottságot, tartsa tiszteletben az Alkotmánybíróság döntését... és ne packázzon az emberekkel.” Furcsa idézet. Nem csoda, mivelhogy 2007-ben született. Akkor az OVB – a Fidesz kezdeményezte – vizitdíjas népszavazást elutasító határozatát semmissé tevő Ab-döntésre reagált így a ma már kormányzóként működő párt.

Arany Horváth Zsuzsa

Akkor nem fogadták el: a vizitdíj érinti a költségvetést, nem kéne róla szavazgatni. Mára ők is úgy vélik, ami a költségvetést érint, abba ne szóljon bele senki. Antall miniszterelnökségekor az Ab megakadályozta a kisgazda-féle kárpótlási törvényt. Eltörölte a Horn-kormány Bokros-csomagjának egy részét, Medgyessy idején a kórház-privatizációt, aztán a Gyurcsány-kabinet egészségügyi reformját. Mindegyik nagy volumenű terv volt, remélt hasznokkal. Ennek ellenére eddig egyik – az épp regnáló kormányra és parlamentre nézve kedvezőtlen – Ab-döntés után sem merült fel, hogy korlátozzák törvénymegsemmisítő és normakontrollt gyakorló funkcióit. Most, a közt joggal kiborító horribilis végkielégítések kapcsán hozott különadó eltörlése miatt igen. Mostantól sokat hallunk majd az irdatlan végkielégítést felvevőkről. A Fidesz szerint 1 milliárdot már megmentettek tőlük. Az APEH szerint csak 3,1 milliót fizettek be. Nem mindegy. Már csak a nép közérzete miatt. Az számít, nem az Ab tekintélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!