Olimpia

2016.07.26. 16:47

Az olimpiák történetéből - Zalai sportolók a játékokon

Az augusztus 5-én kezdődő riói olimpia a labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan lázba hoz országot és világot. Sorozatunk mai részében azokat az olimpikonokat mutatjuk be, akik zalai egyesületek színeiben vettek részt a nyári játékokon.

Az első zalai olimpikon Marvalits Kálmán volt, aki a Nagykanizsai Torna Egylet diszkoszvetőjeként az 1924-es párizsi olimpián a 10. helyen végzett. Négy év múlva Amszterdamban, már a BTC sportolójaként esett ki a selejtezőben. Az első zalai női olimpikon, Sasvári Gizella a Nagykanizsai Bányász atlétájaként óriási sikert aratott 1960-ban Rómában: bejutott a női 800 méteres síkfutás döntőjébe, ahol az előkelő 7. helyen ért a célba.

– Az elő- és a középfutamban is a második helyen jutottam tovább, a döntőben pedig életem egyik legjobb eredményét értem el – emlékezett a Rómában történtekre a Zalai olimpikonok című könyvben Sasvári Gizella. – Legkedvesebb élményem az volt, hogy Wilma Rudolph-nak, az olimpia sztárjának táncpartnere lehettem.

A legjobb helyezést az olimpiákon, zalai egyesület sportolójaként Grózner István érte el. A Baki Medosz lovasa a military csapatversenyben 4. lett 1980-ban Moszkvában, egyéniben pedig a 16. helyet szerezte meg.

1992-ben Barcelonában két zalai sportoló is indult. Kozáry Ágnes az első zalaegerszegi olimpikonként, a Royal Sped ZAC versenyzőjeként, a 4x400 méteres váltóval a 11. pozícióban zárt, a 200 méteres síkfutásban pedig helyezetlen maradt. Bácsics Krisztina, a Keszthelyi Yacht Klub vitorlázója, az Európa-yolle kategóriájában a 19. helyen végzett.

Berzicza Tamás emeli ki partnerét korabeli edzésén. Ő az olimpiák egyetlen zalaegerszegi pontszerzője
Fotó: archív

Az 1996-os atlantai aranyolimpián indult a legtöbb zalai versenyző, ahol Berzicza Tamás érdekes körülmények közt lett az egyetlen magyar birkózó pontszerző Atlantában. A Zalahús SC sportolója ellen a hetedik helyért a bolgár Sztojanov nem állt ki, sőt az ötödik helyért rendezett mérkőzésen az ukrán Dzsigaszov sem lépett szőnyegre, így Berziczát besorolták a pontszerző hatodik helyre. Két ZTE labdarúgó is – Lendvai Miklós és Preisinger Sándor – pályára lépett a 16. helyezett magyar válogatottban.

Három keszthelyi vitorlázó is képviselte hazánkat Atlantában. A négy évvel korábban induló Bácsics Krisztina ikertestvére, Bácsics Katalin Németh Enikővel az oldalán a 470-es hajóosztályban a 18., Eszes Tamás laser kategóriában pedig 31. volt. Eszes Tamás négy év múlva Sydneyben előrelépett a 18. helyre. Ausztráliában Ángyán József a Keszthelyi Erdész Lövészklub futócéllövője is sikeresen szerepelt, a 12. helyet szerezte meg.

Kálovics Anikó, a Zalaegerszegi Atlétikai Club hosszútávfutója 2008-ban Pekingben a 22. helyen végzett a 10 000 méteres síkfutásban, négy év múlva Londonban a maratoni futás 95. helyezettje lett. Anglia fővárosában egy másik megyeszékhelyi olimpikon is indult, Szekeres Dorina a Zalaegerszegi Úszó Klub versenyzője a 35. helyet szerezte meg a 200 méteres hátúszásban.

Nagykanizsai egyesület sportolója idén, 56 év után képviseli a várost az olimpiákon. Molnár Flóra 50 méteres gyorsúszásban öregbítheti pár nap múlva a riói olimpián a város és Zala megye jó hírét.

Kis János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!