Olimpia

2012.07.23. 07:05

Olimpia: rettentő óvintézkedések

London - A bírálók szerint London a félelem légkörét teremti meg a hamarosan kezdődő nyári olimpiai játékok biztonságának szavatolásával: Nagy-Britanniában békeidőben még soha nem volt olyan nagy fokú a rendőri és katonai készültség, mint most a sportesemény miatt.

MTI

A Temzén már látni a brit haditengerészet legnagyobb hajóját, a lakóházak tetején föld-levegő rakétákat, a délangliai Northoltban található légibázison pedig a II. világháború óta először állnak készenlétben harci repülők. A brit hadsereg még az afganisztáni kontingensnél is több, 13 ezer katonát vet be az ötkarikás játékokon, s ehhez jön még 12 ezer rendőr, akiknek feladata kizárólag a versenyhelyszínek felügyelete lesz.

Ezenkívül London utcáin, a nevezetességeknél, a különböző ünnepségeken is szavatolni kell a biztonságot. Csak a főváros védelme több mint egymilliárd fontba kerül. Ha mindent ellenőrzés alatt tartasz, akkor vagy a legjobban felkészülve – hangoztatja a brit rendőrség.

Már hetekkel a megnyitó előtt alkalmuk nyílt a hatóságoknak bizonyítani a felkészültségüket, amikor egy Londonba tartó buszjáraton egy utas terrorveszélyre figyelmeztetett. A riasztást átfogó akció követte, s bár a terrortámadásra alkalmasnak vélt eszközről később bebizonyosodott, hogy csupán egy füstölgő elektromos cigaretta, a londoni tisztviselők védelmükbe vették nagyszabású akciójukat, mondván, hogy a segélyhívás nagyon is hihetőnek tűnt.

Az illetékes hatóság szóvivője magyarázkodás helyett megjegyezte: inkább vonuljanak fel túlzott erőkkel, mint egyszer a kelleténél kisebbel. Szintén a brit biztonsági erők éberségéről tanúskodik, hogy az ötkarikás játékok közeledtével több terroristagyanús egyént vettek őrizetbe.

A londoni rendőrségnek már csak azért is bizonyítania kell rátermettségét, mert a tavaly nyári, napokon át tartó utcai zavargások után többször is a szemére vetették, hogy alkalmatlan az olimpiai játékok felügyeletére. Még Washington is aggodalmának adott hangot a brit rendőrök kompetenciájával kapcsolatban. Ezért – a The Guardian című brit napilap értesülése szerint – azt is fontolóra vette, hogy sportolói és a világversenyre utazó tisztségviselői védelmének biztosítására ezer saját biztonsági embert és FBI-alkalmazottat küld a brit fővárosba.

Eközben azonban a túlzott óvatosság bírálói is megszólaltak. A Stop The War (Állítsátok meg a háborút) nevű szervezet például arra hívta fel a figyelmet, hogy Londont és az olimpiai játékokat már inkább a félelem, semmint a biztonságosság miatti nyugalom lengi körül. A rendőrök azonban azzal érvelnek, hogy a látogatóknak minél többet kell belőlük látni ahhoz, hogy tényleg biztonságban érezzék magukat. A szaktárca közölte, a katonai biztonsági intézkedésekkel az olimpiai játékokra vonatkozó, évtizedek óta fennálló normákhoz igazodnak. Philip Hammond brit védelmi miniszter azt hangsúlyozta, az összes kockázatot minimalizálniuk kell. Ez utóbbi megfontolásból nem adtak beutazási engedélyt a Bassár el- Aszad szíriai elnökkel barátságban lévő Muvaffak Jourmaa tábornoknak, a szíriai nemzeti olimpiai bizottság elnökének.


A terrorveszély korántsem minden, figyelmeztetnek a brit rend őrei. A várható bűncselekmények listája meglehetősen hosszúra nyúlik, a jegyhamisításoktól kezdve az illegális prostitúción, lopáson keresztül a verekedésekig mindenre fel kell készülni. Egyedül az olimpiai játékokra szóló belépők hamisítása miatt 186 őrizetbe vételre került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!