Magyar válogatott

2023.12.01. 09:01

Akár nyitómeccset is játszhat Marco Rossi csapata a jövő nyári Eb-n

Szombat este rendezik Hamburgban a jövő nyári németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását, amelyen akár a házigazdákat és a nyitómérkőzésen való szereplést, valamint a címvédő olasz válogatottat is megkaphatják ellenfélnek a magyarok.

MW

Nem csak a válogatott tagjai, de a szurkolók is nagyon várják a szombati sorsolást

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a selejtezőben a G csoportot veretlenül megnyerve, egyenes ágon jutottak ki a kontinensviadalra, így a második kalapba kaptak besorolást, ott pedig az európai szövetség (UEFA) által meghatározott értékelés alapján a legerősebb alakulatnak számít. Ennek ugyanakkor különösebb jelentősége nincs, a sorsoláson ugyanis kalaponként húzzák majd ki a válogatottakat.

Így sorsolnak

A házigazda német csapat az egyetlen, amelyet nem sorsolnak ki, a Nationalelf ugyanis automatikusan az A csoportban kap majd helyet. 

Ha a magyarok az A jelű négyesbe kerülnek, akkor az is előfordulhat, hogy ők játsszák majd a müncheni nyitómérkőzést a házigazdákkal június 14-én.

A sorsolás menete szerint először az 1. kalapban szereplő együtteseket húzzák ki, közülük az első a B csoportba, a következő a C-be, majd a D-be, az E-be, valamint az F-be kerül. A folytatásban ugyanezen metódus alapján a 2., aztán a 3., végül a 4. kalap következik, utóbbiban három csapat kiléte még nem ismert, ezek a márciusi pótselejtezőn vívhatják ki az Eb-részvételt.

Olasz dominancia

Érdekesség, hogy a már kijutott válogatottak közül – a magyarral együtt – ötöt is olasz szövetségi kapitány irányít.

Luciano Spalletti az olaszokat, Domenico Tedesco a belgákat, Vincenzo Montella a törököket, Francesco Calzona pedig a szlovákokat juttatta ki a kontinenstornára. A kalapok beosztása miatt az is előfordulhat, hogy a magyar válogatott a belgákkal, a szlovákokkal és a címvédő olaszokkal kerül azonos négyesbe, így mind a négy együttest olasz szakvezető irányítaná az Eb-n.

A 12 mérkőzés óta veretlen magyar válogatott idén 1976 után zárt ismét vereség nélkül egy naptári évet, és az 1986-os világbajnokság óta először jutott ki egyenes ágon nagy tornára.

A sorsolást – melyen az is eldől, hogy melyik csapat mikor és hol játssza majd az Eb-n a csoportmeccseit – az Elbai Filharmónia épületében rendezik és az M4 Sport élőben közvetíti szombaton 18 órától. A jegyértékesítés második fordulója december 4-én, hétfőn veszi kezdetét.

A kalapok beosztása 

1. kalap: Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
2. kalap: MAGYARORSZÁG, Dánia, Albánia, Törökország, Románia, Ausztria
3. kalap: Skócia, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Hollandia, Horvátország
4. kalap: Szerbia, Olaszország (címvédő), Svájc, a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában