Nemesapáti

2010.04.13. 12:42

Tavaszköszöntő az apáti Öreghegyen

Immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a nemesapáti Villámvágta-kereszt tövében határjárásra, búzaszentelésre - és a hegyi búcsúra. A hegyi hajlékok tulajdonosai és a szervezők ezúttal is mindenkit várnak.

Horváth László

A nemesapáti Öreghegyen "évszázadok" óta állott egy kereszt. Vallásos nép lakta e területet, így minden útelágazáshoz keresztet emeltek. Ez a kereszt sajnos az idők során tönkrement - kikezdte az idő vasfoga, és jónéhányszor belévágott a villám. A kereszt neve is innen ered.

Nos, az itt élők gondoltak egyet, és a tettből eredmény lett: 2007-ben teljesen felújítva, megszépülve várta a kereszt hódolóit Szent Márk ünnepén. Azóta minden évben - egyre többen - zarándokolnak el áprilisban a kereszthez.

Az idei esztendőben, április 17-én,szombaton várják a szervezők határjárásra, jókedvű együttlétre a vendégeket.
A programok 13.30 órakor kezdődnek, az idei évben felújított Prenner-kereszt újrafelszentelésével. 14 órakor kerül sor a búza- és a nemesapáti község év borainak szentelésére. A Villámvágta-keresztnél fellép az alibánfai Lila Akác Dalkör. 14.30 órától agapé - mint minden évben - várja a zarándokokat.
Tavaszköszöntő műsorral kedveskedik a jelenlévőknek Pózvai Szilvia és Kondor Anita; a jó hangulatról és a talpalávalóról Antal Imre zenész gondoskodik.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!