Nagypáli

2015.05.16. 13:12

Folt hátán folt - régiós találkozót tartottak a patchwork készítők

Nagypáli - Japán virágok, különleges karkötők és cserépfigurák is készültek szombaton a foltvarrók régiós találkozóján, aminek a nagypáli Innovációs Ökocentrum adott otthont.

Magyar Hajnalka

A foltvarrók ugyanis másféle kézműves technikák képviselőit is meginvitálták nyugat-dunántúli találkozójukra, hogy e módon is gazdagítsák ötlettárukat. Több évtizedes hagyomány, hogy a patchwork, azaz a foltvarrás művelői szakmai összejöveteleken gyűlnek össze közös alkotásra, tapasztalatcserére. Minden alkalommal más helyszínen tartják a találkozót, idén két zalaegerszegi kör, a Tűtáncoltatók és a Foltbűvölők vállalta a szervezést. A 25 éves múltra visszatekintő Magyar Foltvarró Céh régiós összejövetelére számos nyugat-dunántúli település képviselői eljöttek, vagy hatvanan vették körül az asztalokat, amelyek mindegyikénél elmélyült munka zajlott.

- A foltvarrás egyre népszerűbb elfoglaltság, sokan űzik Zalaegerszegen is - mondja el Takács Zoltánné, a csácsi Tűtáncoltatók vezetője. - A találkozóra összegyűjtöttük a legjobb ötleteinket, amelyeket szabásmintákkal együtt megosztunk vendégeinkkel. Kamarakiállításon mutatjuk be munkáinkat, babákat, táskákat, faliképeket, s tombolasorsolást is rendezünk az általunk készített tárgyakból.

Vaskiné Paksa Márta, Takács Zoltánné és Molnár Anikó. Fotó: Katona Tibor

A rendezvény a szakmai kitekintést is szolgálja.

- Gyapjúfonás rokkán, nemezelés, cserépfigura készítés és a quilling technika megismerése egyaránt része a programnak - kapcsolódik Vaskiné Paksa Márta, a Foltbűvölők vezetője. - Utóbbi egy nagyon érdekes, a reneszánsz korból származó, ám újra népszerű papírtechnika. Lényege, hogy vékonyra vágott színes papírcsíkokat pöndörítünk fel tekerőfára, majd formázzuk és ragasztóval egymáshoz rögzítjük őket. Egyszerű, ám mégis nagyon mutatós munkák születnek általa.

- Mindenkinek jólesik találkozni az azonos hobbit űzőkkel, sokat tanulunk egymástól, véleményt mondunk az elhozott munkákról, igazi ötletbörze ez a nap - foglalja össze Molnár Anikó a Foltbűvölők soraiból, aki egy különleges karkötő elkészítésének rejtelmeibe is beavatta társait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!