Nagykanizsa

2016.08.03. 13:00

A Batthyány-család címere került ki a Vasemberházra

Nagykanizsa – A minap lekerült a Vasemberházról az uniós csatlakozásra utaló 2004-es dátum. Az épület homlokzatát mostantól ugyanis a Batthyány címer díszíti.

Pásztor András

Hatalmas daruval emelték a helyére kedden a Gera Katalin szobrászművész által készített hercegi címert, amit könnyített, úgynevezett polimer betonból faragott ki az alkotó. A 130 centiméter széles és 150 centiméter magas címeren kardot harapó oroszlán és fiókáit saját vérével etető pelikán hirdeti – immár a Vasemberház északi homlokzatán – a Batthyány család dicsőségét.

A Batthyány-család címere könnyített, úgynevezett polimer betonból lett kifaragva

– A Vasemberház valamikor a 18. században, barokk stílusban épült, ami eredetileg a Batthyány család vendégfogadója volt, később földszintjén üzleteket, az emeletén pedig lakásokat alakítottak ki – elevenítette fel az épület történetét Deák Varga Dénes főépítész, aki maga kezdeményezte a címer elhelyezését. – Az elmúlt években többször is megálltam a Vasemberház előtt és annak ellenére üresnek láttam, éreztem az északi homlokzatot, hogy ott volt az ország uniós csatlakozását hirdető dátum.

Az alkotást daruval emelték végül a helyére

Miután a javaslatot az önkormányzat is jóváhagyta és az örökségvédelmi hivatal is hozzájárult a címer elhelyezéséhez, Gera Katalin szobrászművészt – ő készítette az Erzsébet téren nemrég felavatott Bethlen István volt miniszterelnök szobrát is – bízták meg annak elkészítésével.

A címert erős csavarokkal és heverderekkel fogattak fel az épület homlokzatára. A címer elkészítése 1.9 millió forintjába került az önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!