Nagykanizsa

2016.05.10. 15:26

Roma közgyűjtemény: a cigányság értékeit mutatják be

Nagykanizsa - Heteken belül közgyűjteményi helyiséggel gyarapodik a Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Ház.

Szabó Zsófia

Lassan befejezik a szakemberek az épületrész átalakítását, amely majd méltó helyet biztosít roma írók, költők műveinek, levéltári dokumentumoknak, s még számtalan képzőművészeti alkotásnak; festményeknek, fafaragásoknak, kézműves remekeknek.

– Régi álma valósul meg ezáltal a roma nemzetiségi önkormányzatnak – hangsúlyozta az elnök, Lendvai Ferenc, aki hozzátette: terveik közt már korábban is szerepelt egy közművelődési egység létrehozása. Több ízben nyújtottak be erre pályázatot, ám eddig még sajnálatos módon nem jártak sikerrel.

Szilágyi György és Emmer Zsolt képünkön a szőnyegezést végzi (Fotó: Szakony Attila)

– Ezért aztán nem tehettünk mást, saját kasszából láttunk neki a felújításnak, pontosabban az átalakításnak – folytatta. – Hangsúlyozni szeretném, hogy nagy segítséget – és magától értetődően komoly költségcsökkentő tételt – jelentett az, hogy roma származású emberek társadalmi munkával hozzájárultak az épületrész rendbehozatalához. A szakemberek – a kőművesek és a festők – pedig a korábban dohos helyiséget varázsolták újjá – összegezte a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Mint ottjártunkkor láthattuk, már a kivitelezés utómunkálatai zajlanak. Amint pedig a falak megszáradnak, a helyiséget be is rendezik, a kívánalmaknak megfelelően. A közművelődési gyűjteményt május 21-én ünnepélyes keretek közt nyitják meg a nagyközönség előtt.

A soron következő feladat a közösségi ház homlokzati felújítása lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!