Nagykanizsa

2015.01.15. 14:30

A horvát önkormányzat számára nem csak a fiatalok képzése fontos

Nagykanizsa - Regionális horvát kulturális intézet létrehozása és a települések horvát nemzetiségi önkormányzati vezetőinek nyelvoktatása.

Horváth-Balogh Attila

Többek közt ezek szerepelnek a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat tervei között, melyekről Vargovics Józsefné elnök számolt be.

- Legfőbb feladatunk a Mura menti horvát települési önkormányzatok munkájának segítése - bocsátotta előre az elnök. - Szeretnénk hozzájárulni az iskolai horvát nyelvoktatás színvonalának emeléséhez is nyelvi-szakmai fórumok szervezésével, az anyaországi kapcsolatok felhasználásával, újabbak kiépítésével. El kívánjuk érni továbbá, hogy a kanizsai középiskolákban is oktassák a horvát nyelvet, hiszen a Mura menti falvakból sok gyermek tanul ezen intézményekben.

- Ez szintén fontos annak érdekében, hogy erősítsük az identitástudatukat - folytatta Vargovicsné. - Tervezzük még azt is, hogy a fiataloknak regionális nyelvi és hitéleti táborokat szervezünk.

Vargovics Józsefné hozzátette, a horvát nyelv magas szintű, netán vizsgával igazolt tudása jól jöhet akár még a diplomához is. Másrészt e tekintetben hiányosságok mutatkoznak a települési horvát nemzetiségi vezetők esetében, ezért pályázati források bevonásával nekik szintén lehetőséget biztosítanának a nyelv elsajátítására.

-  Ez azért fontos, mert a Mura menti települések kivétel nélkül rendelkeznek anyaországi kapcsolatokkal. Azt is szeretném, ha a vesszőparipánk lenne a nemzetiségi tehetséggondozás, ezért el kívánjuk indítani az általános iskolás gyerekek körében is a felnőtt hagyományőrző csoportok esetében már jól bevált horvát Csillag születik tehetségkutató versenyt - folytatta. - Persze, ez csak akkor teremt értéket, ha régi horvát dalainkat, népies műveinket eredeti formájukban adjuk át.

Vargovics Józsefné a „kajkavska ruza”-t mutatja. Különböző színűek a szirmai, melyek azonban csodálatos virágban egyesülnek Fotó: Horváth-Balogh Attila

Az elnök arról is beszélt: az előkészítés fázisában van egy Mura menti horvát kulturális intézmény kialakítása, amire az ország más horvát ajkú területein már van példa, immáron csak a zalai horvátság képez ez alól kivételt. Ezt az intézményt a megyei önkormányzat alapítaná és a fenntartó szerepét is vállalná állami forrásból, az országos önkormányzaton keresztül. Most azon gondolkoznak az érintett felek, hogy melyik dél-zalai horvát ajkú településen hozzák létre ezt a fontos intézményt.

- Szintén fontos kérdés a nemzetiségi hitélet szervezése, ebben pedig a pár éve megjelentetett horvát nyelvű ima- és énekeskönyv bővített kiadása, ugyanis az utóbbi években újabb imák, illetve énekek kerültek napvilágra. És persze, abban bízunk, hogy minél gyakrabban kerülhet sor horvát nyelvű szentmisére is a településeken.

Vargovics Józsefné munkájukat a Mura menti horvátok szimbolikus virágához, a kajkavska ruza -hoz, azaz a kaj horvátok rózsájához hasonlította. Ennek különböző színűek a szirmai, melyek azonban csodálatos virágban egyesülnek. Ilyen lehet a Mura menti horvátok kultúrája is: ha ápoljuk, a sokszínűség egységgé kovácsolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!