Nagykanizsa

2014.11.05. 11:25

Legóból épült a szétzúzott fal

A történelem 25 éve ledöntötte, három kanizsai középiskolás pedig „felépítette” legókészletből a szétzúzott Berlini Falat. Méghozzá egy országos képzőművészeti pályázatra, ahol „LEt’sGO” nevű munkájukkal a harmadik helyezést is kiérdemelték.

Munkatársunktól

Napsütötte épületek felé bandukolnak parányi legófigurák, amik egyre inkább távolodnak egy piros színű, áttört téglafaltól, s a mögötte uralkodó sötétségtől. Így adott fricskát a múltban történt tényeknek Mód Sáron, Mód Jordána és Kálovics Dániel. No, nem szobájuk mélyén „játszadoztak” öncélúan a műanyag figurákkal. Ugyanis egyikük, a 16 éves Jordána a világhálón olvasott egy pályázati felhívást, amit az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a hazai, köztéri reklámkultúra vérfrissítésére szakosodott Arc Kft. közösen hirdetett meg.

– Döntsd le a falakat! – így szólt a kiírás, aminek aktualitását három sors- és évforduló adta. Az ország EU-s csatlakozásának 10. éve, a 100 esztendeje kitört első világháború és a berlini fal negyed évszázaddal ezelőtti ledöntése – mesélte Jordána. Majd testvérével, Sáronnal az utóbbi történelmi esemény kapcsán ötletelni kezdett, miként lehetne saját, művészeti nyelvükön mindezt megvalósítani.

Mód Sáron (balról), Gajáry Csaba, Kálovics Dániel, Takács Zoltán és Mód Jordána az alkotásról készült plakátot mutatja (Fotó: Szakony Attila)

– A kidolgozás majdnem hosszabb időt vett igénybe, mint a megvalósítás – hangsúlyozták egyetértésben a lányok. Más bökkenő is volt, pláne, amikor kiderült, legóból akarunk építkezni. Ugyanis nekünk otthon nincs legónk. Ezért kértünk Kálovics Danitól, akivel a médiafoglalkozásokon ismerkedtünk meg, ahová szabadidőnkben járunk – vette át a szót Sáron.

– Nekem pedig tetszett a lányok ötlete, így szívesen részt vettem a kivitelezésben – fogalmazott a csapat egyedüli férfitagja. Rá hárult az idea megvalósítása, bár, saját bevallása szerint, neki ez inkább kellemes időtöltés volt.

S persze nem kis munka, hiszen a diákok meglehetősen nagy alapossággal és precizitással részletekbe menően mindent kidolgoztak.

– Egy óriásméretű makett asztalon „építettük fel” a ledöntött falat. Azt ugyan nem számoltuk meg, hány részecskéből áll. Épp elég volt arra koncentrálni, hogy minden a terveknek megfelelően menjen – fűzték hozzá nevetve.

A kamaszok „testvériesen” megosztoztak a feladatokon. A háttér megrajzolása például Sáron feladata volt.– Kartonlapra nagy és színes házakat festettem. Arra tartanak a figurák tartanak egy jobb élet reményében – mondta a csapat fiatalabb hölgytagja.

A munka dandárjának végeztével azonban még akadt tennivalója a gyermekeknek. Egyrészt, az alkotásnak nevet kellett adniuk – ebben a lányok édesapja nyújtott segítséget.

– A LEt’sGO szócskában értelemszerűen benne van maga a legó és – magyarra lefordítva –az útra kelés, hogy indulni, menni érdemes – magyarázták a fiatalok. S ha már itt tartunk, számunkra mit jelent a fal lebontása, mint történelmi momentum? Mi ezt könyvekből tanultuk az iskolai órákon. Amit viszont érzékelünk, hogy akkor is, most is mindenki megy „kifelé” az országból – állították a fiatalok.

Az alkotás során nem csak a család támogatta az ifjakat, hanem kiadványszerkesztésben és kreatív munkálatokban jártas szakemberek is. Takács Zoltán és Gajáry Csaba az utólagos teendőkben segédkezett.

– Az elkészült alkotást megfelelő szögben kellett lefotóznunk. Majd egy plakát készült terepasztalon lévő építményről, amit továbbítottunk zsűrizésre a fővárosba. Szívesen közreműködtünk a munkában, tekintve, hogy Sáront, Jordánát és Danit még a médiafoglalkozásokról is ismerjük. A szép helyezés mellett külön öröm számunkra, hogy a fiatalok tudnak képben gondolkodni – mondták.

– Természetesen velük ujjongtunk mi is, amikor jött az értesítés, hogy a 130, beérkezett alkotásból a 3. legjobb az övék. Illetve, hogy előkelő helyen, a Millenáris Parkban a nyilvánosság is megszemlélheti munkájukat plakáton, egészen november 9-ig – így Takács Zoltán.

A kreatív ifjakat a siker „doppingolta”, éppen ezért – az alkotáson szereplő kiírással ellentétben – nem „kapcsolják le a villanyt” a képzőművészeti megmérettetések terén. Mint azt elárulták: gondolatban már a jövő évi pályázatra készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!