Nagykanizsa

2014.07.16. 10:05

A Mura menti horvátok zarándoklatán sok volt a fiatal, hála az elhivatott felnőtteknek

Homokkomárom - Vasárnap került sor a Mura menti horvátok hagyományos zarándoklatára a homokkomáromi kegyhelyen. A keresztutat követő szentmisén Anton Hoblaj prelogi esperes hirdetett igét.

Horváth-Balogh Attila

Rengeteg hívő érkezett a vallási eseményre, még a templomhegy aljában is alig lehetett mozdulni az autóktól. A Homokkomáromot is ellátó újudvari plébános, Szűcs Imre nem csak a lelkiség, hanem a Mura menti horvátság identitásának megőrzése szempontjából is fontosnak tartja a zarándoklatot.

- Tizenegy évvel ezelőtt indult el ez a kedves hagyomány, a Mura menti horvátok közös nemzeti zarándoklata - bocsátotta előre. Véleményem szerint a zarándoklat azért nagyon fontos, mert az, hogy anyanyelvükön imádkozhatnak és énekelhetik az egyházi énekeket, erősíti az identitástudatukat is. Azt gondolom, az alapítók szándéka szerint a zarándoklat a térség egyik kedves színfoltja lett mára.


A nagykanizsai és a Mura menti horvát hagyományőrzők a misén (Fotó: Horváth-Balogh Attila)

Vargovics Józsefné, a nagykanizsai horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke pedig úgy véli, kezd beérni az az aprólékos munka, amit az elmúlt években végeztek a Mura menti horvát ajkú népcsoport hagyományainak megőrzése érdekében.

- A hagyományos 13-ai búcsúnap most vasárnapra esett, ráadásul foci vb-döntő is volt, ezért aztán bevallom, kicsit aggódtunk, hogy kevesen jönnek el, de kellemes meglepetés ért minket, rengeteg hívő érkezett a Mura menti horvát településekről - mondta. Úgy vélem, ez annak is köszönhető, hogy keresztutakat és templomi kórustalálkozókat szervezünk, és igyekszünk mindig egy lépéssel közelebb jutni ahhoz, hogy a hívek igenis, fontosnak tartsák a horvát nyelvű hitélet gyakorlását. Külön öröm számunkra, hogy ezeknek a rendezvényeknek rendszeres vendégei a murakeresztúri Zrínyi-kadétok, így rajtuk keresztül a fiatalokat is megmozgatjuk. Hála Istennek jó kollégákkal dolgozunk együtt és például a murakeresztúri általános iskola igazgatója, Kovácsné Kővágó Anna is átérzi az ügy fontosságát. Sőt, mára eljutottunk odáig, hogy a szülők és a nagyszülők is hozzák a népviseletbe öltözött gyerekeket, akiknek megtiszteltetés, hogy vihetik a Szűzanya-szobrot...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!