Nagykanizsa

2014.05.12. 14:50

Tűzfalat bontott a szél

Nagykanizsa - Lassan egy hete, hogy a viharos erejű szél megbontotta egy Magyar utcai épület tűzfalát, illetve a tetőszerkezetben is kisebb károkat okozott. A helyreállítás költségeit az önkormányzat megelőlegezi, de másik lakást nem utal ki a bérlőknek.

Pásztor András

Egy hete hatalmas lyuk tátong a Magyar utca 23. szám alatti társasház hátsó tűzfalán. A múlt heti vihar megbontotta a téglafalat, melynek nagy része a szomszédos udvarban landolt. A leromlott állapotú udvari sorház vegyes tulajdonú, egy része magánlakás, de önkormányzati bérlakások is találhatók a társasházban.

- Lassan 20 éve lakom ebben a levegőtlen putriban és most a tető is majdnem a fejemre dőlt - méltatlankodott Orsos Elvíra, az egyik udvari lakás bérlője, aki szerint elfogadhatatlan, hogy az önkormányzat ilyen leromlott állapotú bérlakásokat tart fenn. Ez a mostani vihar és a tűzfal ledőlése csak hab volt a tortán, egyszerűen képtelenség ilyen körülmények közt normálisan élni, a falak penészesek, a vécé és a konyha egy légtérben van, a patkányok meg ki-be járkálnak a lakásba. A vagyonkezelő is tisztában van az itteni állapotokkal, ennek ellenére mégsem utalnak ki másik bérlakást. Kíváncsi leszek, hogy a ledőlt tűzfalat, mikor és főleg hogyan akarják majd helyreállítani?

Az udvari sorház lakói a kanizsai roma vajdától, Lakatos Antaltól is segítséget remélnek (Fotó: Szakony Attila)

Az eset kapcsán megkérdeztük Kámán Lászlót, a bérlakásokat kezelő Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: a helyzet, a társasház vegyes tulajdona miatt cseppet sem egyszerű.

- A tűzfal osztatlan közös tulajdonnak minősül, így annak helyreállításában elvileg az önkormányzatnak, illetve a magántulajdonnal rendelkező személyeknek közösen kellene részt vállalni - szögezte le a vezérigazgató, aki hozzátette: a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a szóban forgó társasháznak nincs biztosítása. A napokban összehívott lakógyűlésen azt a megoldást javasoltuk, hogy az önkormányzat - mely rendelkezik biztosítással - megelőlegezi a helyreállítás költségét. Mindez azt jelenti, hogy az önkormányzati bérlakások bérlőinek nem kell fizetni, ám a magántulajdonban lévő lakások tulajdonosainak a későbbiekben ki kell fizetni a költségek rájuk eső részét. A tűzfal helyreállítását még a héten megoldjuk, nem szeretnénk ugyanis megvárni, hogy egy újabb vihar és esőzés még nagyobb károkat okozzon az épületben.

A vezérigazgató azt is elmondta: az udvari bérlakások szanálása azért bajos, mert a bontás többe kerülne, mint az ingatlanok forgalmi értéke, ráadásul műszakilag sem egyszerű leválasztani a magánlakásokat a bérlakásoktól.

Kámán László az új bérlakások kiutalására is reagált. Mint mondta: a bérlőknek az önkormányzathoz kell pályázatot benyújtani, s ha a szociális bizottság úgy dönt, hogy a pályázó megfelel a feltételeknek - például tudja fizetni a lakbért - akkor kiutalják a bérlakást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!