Nagykanizsa

2014.05.05. 15:50

Hevesi, a kanizsai példaember

Nagykanizsa talán egyik leghíresebb szülöttjére, a rendező, író, műfordító és színházi direktor, Hevesi Sándorra emlékezett hétfőn a nevét viselő iskola, valamint a művelődési ház.

Pásztor András

A Hevesi Sándor Általános Iskola, illetve a Hevesi Sándor Művelődési Központ már több mint két évtizede közösen emlékezik meg a névadóról. A hétfői emléknap keretében nem csak a neves színházi szakember életútja tárult a hallgatóság elé, hanem az iskola tanulóinak rajzkiállítására, majd az intézmény által meghirdetett vers- és prózaíró verseny eredményhirdetésére is sor került.

Szabó Erzsébet, a Hevesi-iskola igazgató és Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsa Kulturális Központ igazgatója tegnap megkoszorúzta Hevesi Sándor Fő utcai emléktábláját. Fotó: Szakony Attila

– Hevesi Sándor több volt a hétköznapi értelemben vett művésznél, az általa végzett munka ugyanis mennyiségben és minőségben is meghaladta a legaktívabbak mértékét – fogalmazott Balogh László, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, aki ezzel arra is utalt, hogy Hevesi rendezőként, íróként és műfordítóként is roppant termékenynek bizonyult. – Jó érzés, hogy a város ilyen példaemberrel büszkélkedhet – zárta sorait Balogh László.

Ezt követően került sor a Hevesi-iskola által meghirdetett vers- és prózaíró verseny eredményhirdetésére. Vers kategóriában a 3-4. évfolyamosok közül Tatár Máté (Palini-iskola) bizonyult a legjobbnak, míg az 5-6. évfolyamosok között Németh Virág (Piarista-iskola) alkotását ítélte a legjobbnak a zsűri. A 7-8. osztályosok közül Kiss Réka (Hevesi-iskola) írta a legszebb verset. A próza kategóriában a 3-4. évfolyamosok versenyét Horváth Barnabás (Palini-iskola) nyerte, az 5-6. évfolyamosokét Németh Anna Zsófia (Borsfai-iskola), míg a 7-8. osztályosok közül Németh Ninetta (Péterfy-iskola) írását találták a legjobbnak.

Az eredményhirdetés után az iskola tanulóinak munkáiból nyílt kiállítás a művelődési központ színházi előcsarnokában, majd az emlékezők Hevesi Sándor Fő úti emléktáblájához vonultak, ahol koszorút helyezett el Szabó Erzsébet, a Hevesi-iskola igazgatója és Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsa Kulturális Központ igazgatója.

 

Mindezeket követően dr. Németh József, a megyei múzeum nyugalmazott igazgatója tartott előadást a Hevesi-család Nagykanizsa kulturális életében játszott szerepéről.

Mint elhangzott: az 1800-as évek vége Kanizsa igazi aranykorának tekinthető, egyrészt a térség kereskedelmi és pénzügyi központja volt a város, másrészt – a zsidó lakosságnak köszönhetően – pezsgő kulturális élet és kiemelkedő oktatás jellemezte Kanizsát. Ez volt az a közeg, ami Hevesi Sándort arra inspirálta, hogy a benne lakozó tehetséget kibontakoztassa, melynek köszönhetően a Nemzeti Színház igazgatója lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!