Nagykanizsa

2014.05.14. 17:15

Fát is ültettek a népművelők

Nagykanizsa - Fórumokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel, kitüntetések átadásával és határ menti látogatással folytatódott szerdán a népművelők 31. vándorgyűlése.

Dr. Papp Attila

A kulturális közfoglalkoztatás és életpályamodell, a szakma presztízse valamint a kultúra és a marketing kapcsolata volt a téma a Magyar Népművelők Egyesülete által szervezett dél-zalai vándorgyűlés második napján. Mint azt az egyesület elnöke, Sajó Attila elmondta: a kiemelten fontos kulturális közfoglalkoztatás terén a kormányzati szándék jó, de további finomításra lenne szükség.

- Az elképzelés jó és támogatható, a folytatási szándék is megvan, csak a kifutási időt keveslem. Egy kulturális közfoglalkoztatottnak a jelenlegi, maximum 5 hónapos foglalkoztatási idő kevés. Ugyanis a művelődési házakban, illetve magában a népművelő szakmában nem elég néhány nap egy adott munkafolyamat betanulására, mint a közfoglalkoztatás más területein fejtegette a szakember. Itt mire érteni kezdi a közfoglalkoztatott, hogy mi is lenne a feladata, addigra már vége is a turnusának, és jöhet az új, aki viszont ugyanebbe a mókuskerékbe kerül bele. Tehát növelni kellene az időtartamot, egy kicsit a mi, speciális szakmánk igényeire szabva. Én minimálisan egyéves időtartamot tartanék célravezetőnek fogalmazott Sajó Attila, kifejtve aggályait is. A veszélyt azonban ott látom, hogy egynémely önkormányzat úgy viszonyulhat a kulturális közfoglalkoztatáshoz is, mint az az általános értelemben vett közfoglalkoztatás esetében már előfordult: például az önkormányzati takarítói munkakört váltja majd ki vele. Meg kell a közigazgatásnak értenie, hogy ez a fajta gondolkodás a kulturális területen nem fog bevállalni, mert ez nem az a műfaj, ebbe bele kell tanulni. Ezért mondjuk, hogy nem elég az 5 hónap.

Mint ahogy az elnök rámutatott, a kultúra területén tevékenykedő közfoglalkoztatott akár tucatnyi feladatot is képes ellátni: digitalizál, archivál, bekapcsolódik a közösségi rendezvényekbe, elsősorban a gyermekprogramokba, intézményi honlapokat és adatbázisokat kezel.

- Legalább ilyen lényeges lenne a kulturális életpályamodell bevezetése is. Rendezni kell a szakma bérhelyzetét - mondta befejezésül.

 

A vándorgyűlésen díjak átadására is sor került. Önkormányzatok a közművelődésért díjat kaptak Sé, Hajdúszoboszló és Székesfehérvár önkormányzatai. A Magyar Népművelők Egyesületének emlékplakettjét kapta Pásztor Ildikó (Drégelypalánk), Török József (Szeged) és Kapuvári Beatrix (Budapest). Az Év Kulturális Plakátja elismerést pedig a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ Széchenyi című plakátja nyerte el.

A HSMK előtt elültették a Népművelők Fáját, méghozzá egy fiatal szomorúfűz facsemete személyében , majd fakultatív programok keretében látogattak a horvátországi Csáktornyára, ahol a Zrínyi-család emlékhelyeit járták körbe. A szlovéniai Lendvára látogató csoportot a helyi Művelődési Intézet munkatársai, Kepe Lili és Patyi Zoltán ismertették meg a maroknyi létszámú, de lelkes magyar közösség kulturális, művészeti és építészeti értékeivel.

A szerdai nap folyamán - a vándorgyűlés zárásaként - pedig, plenáris ülés keretében összegzik a háromnapos konferencia tanulságait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!