Nagykanizsa

2014.03.31. 13:24

Lerakták a nagykanizsai javítóintézet alapkövét

Nagykanizsa - Több mint 2 milliárd forintból valósul meg a fiatalkorúak javítóintézete, amely közvetlenül 120 embernek, közvetve több száz családnak ad majd munkát – hangzott el hétfőn az alapkőletételkor, s az azt követő tájékoztatón.

Pásztor András

A kiskanizsai városrészhez közel Kemping úti területen a közelmúltban már elkezdődtek a földmunkák, sőt a beruházást hirdető hatalmas tábla is a helyére került. Ez előtt köszöntötte hétfőn az alapkőletételre meghívott képviselőket, intézményvezetőket, illetve kivitelezőket Cseresnyés Péter polgármester, aki hangsúlyozta: az ünnepélyes alapkőletétel azt a kitartó munkát jelképezi, amit az elmúlt időszakban – a kormányzattal együttműködésben – tettek a városért. Hiszen mára elmondható, hogy Nagykanizsa és a térség az ország egyik fontos kapujaként nagyot lépett előre a fenntartható fejlődés irányába. Az alapkőletétel persze szimbolikus, hiszen egyrészt olyan intézmény születik, ami a társadalomba való beilleszkedés esélyét adhatja meg sok fiatal számára, másfelől az intézmény dolgozóinak munkát és egyben feladatot is ad ez a lehetőség.

 

Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár a kormány e területen végrehajtott erőfeszítéseit sorolta hosszasan. Mint mondta: a jogszabályi környezet megváltoztatásával a 12 év alatti gyerekek már nem otthonokban, hanem nevelőszülőknél élhetnek, mely tevékenység ma már jogviszonynak számít. Mindezek mellett a kormányzat több milliárd forintot költött a gyermekvédelmi intézmények és otthonok infrastruktúrájának fejlesztésére.

Magyari László, a debreceni javítóintézet igazgatója, a kanizsai projekt szakmai gazdája hangsúlyozta: a javítóintézeti munkának a nevelési eszme, a pedagógiai munka jelenti az alapját. A hétfői ünnepséget több önkormányzati képviselő, illetve az őket delegáló szervezet is bojkottálta. Mint írták: azért nem vettek részt az alapkőletételen, mert a beruházás a lakosság tiltakozása ellenére valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!