Nagykanizsa

2014.01.29. 09:30

Javítják a felmerülő hibákat

Nagykanizsa - A 11 milliárd forintos szennyvízprojekt városi munkálatai a nyáron befejeződtek és a fél éves próbaüzem is lejárt. Jelenleg az új csatornahálózat átadás-átvétele, tulajdonba adása zajlik, ahol azonban problémát észlelnek, ott a garanciális időszak alatt is javítani kell a hibákat.

Pásztor András

Mint azt Fitos István, a térségi szennyvízprojekt managere elmondta: a nagyberuházás városi csatornahálózatot érintő része tulajdonképpen az utolsó fázisba érkezett, hiszen a kivitelező által elkészített munkát most veszi át a társulás, aztán az önkormányzat, majd adja át üzemeltetésre a rendszert a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt-nek.

- Az elmúlt két évben Kanizsa még ellátatlan területein és a környező településeken - Eszteregnye, Fityeház, Rigyác, Semjénháza, Szepetnek, Bocska, Fűzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Zalaszentbalázs - még ellátatlan területein épült ki a csatornahálózat - emlékeztetett Fitos István, aki hozzátette: a munka óriási volt, a beruházás keretében ugyanis kiépült több mint 62 kilométernyi nyomóvezeték, további 65 kilóméternyi gravitációs csatorna és mintegy 38 kilóméternyi bekötővezeték (3000 darab új bekötéssel) is elkészült. Kialakításra került továbbá 15 darab regionális, 19 darab helyi átemelő és 57 darab házi beemelő akna, valamint felújításra került a város központi szennyvízátemelője és további 5 darab kisebb átemelő is.

Fitos István projektmanager (balról) Szűcs Árpáddal, az SE Nagykanizsa Konzorcium építésvezetőjével egyeztet a központi szennyvízátemelő épületében. A tompa morajlást már megszüntették. (Fotó: Szakony Attila)

Mint megtudtuk: a kistelepüléseken a próbaüzem ideje alatt néhány apróbb bekötési vagy nyomvonalsüllyedési hibát észleltek, melyek többségét már kijavították a kivitelezők, de az 5 éves garanciális időszak alatt keletkező hibákat folyamatosan javítja majd a kivitelező konzorcium.

- A városi csatornahálózat vonatkozásában a próbaüzem sikeresen lezajlott, amelynek során volt néhány javítandó hibája a vállalkozónak - folytatta Fitos István projektmanager. - Ilyen volt például a városi központi szennyvízátemelő vonatkozásában az a lakossági panasz, mely éjszakai tompa morajlásról szólt. A zajt kibocsátó kültéri vezetékeket hangszigetelték, így mára a probléma megoldódott. A próbaüzem ideje alatt volt példa dugulásra is az Alsószabadhegyi utcában, melynek okát rövid időn belül sikerült megtalálni, és így az üzemzavart még a bejelentés napján elhárította a kivitelező. El kell mondani azonban azt is, hogy az eddigi vizsgálatok olyan hibákat is feltártak - például a Bethlen, a Nyírfa és a Sikátor utcákban az esővíz megállt az aszfalton , melyek javítására csak a garanciális időszak alatt, várhatóan a tavasz folyamán kerülhet sor. Ezeket a hibákat természetesen kijavíttatjuk, de a később felmerülők sem okozhatnak problémát, hiszen a városi csatornahálózat kivitelezője is öt éves garanciát vállalt a munkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!