Nagykanizsa

2014.01.15. 16:55

Indul a dobozgyűjtés

Nagykanizsa - Közel száz település, több mint háromszáz oktatási intézményében indít nagyszabású programot az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés. Az akció részleteit szerdán a Kanizsán ismertették a szervezők.

Pásztor András

 

Mint azt szerdán Baka Éva, az egyesülés vezetője hangsúlyozta: a kezdeményezés célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők figyelmét is felhívják a csomagolási hulladékok, ezen belül is az italos kartondobozok folyamatos szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára.

– Amikor az erdő fájából készült papír felhasználásával kartondobozt gyártanak, akkor a természet egy kis részét zárják bele a dobozba – így Baka Éva. – A kiürült dobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával ezt a kis „természetet" mentjük meg a szeméttelepi enyészettől, ráadásul a program keretében még fizetünk is a visszagyűjtött dobozokért.

Mint elhangzott: az összegyűjtött italos kartondobozok minden kilogrammjáért 20 forintot fizet az egyesülés az intézményeknek, amennyiben a leadott mennyiség meghaladja a minimálisan elvárható száz kilogrammos alsó határt. Emellett, amelyik óvodában vagy iskolában 1.5 tonna feletti mennyiséget gyűjtenek, ott azonnal 100 ezer forintot kap az intézmény, továbbá az országos összehasonlításban létszámarányosan legtöbbet gyűjtő óvoda és iskola is 100 ezer forintos jutalomra számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!