Nagykanizsa

2013.06.29. 15:49

Nyári karbantartások Nagykanizsán

Nagykanizsa - A nyári szünidő alatt bőven akad tennivaló az önkormányzat különböző intézményeiben, a karbantartási munkálatok ugyanis már javában zajlanak. Az idén 53 millió forint áll rendelkezésre erre a feladatra.

Pásztor András

Mint azt Kámán László, a Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója megjegyezte: a nyári karbantartási feladatok több intézményben is párhuzamosan zajlanak, hiszen a tanév kezdetére végezni kell ezen munkákkal.

- A karbantartást nem szabad összekeverni a felújítással, társaságunk csupán olyan kisebb munkákat végez, mint például az intézmények festése, a vizesblokkok állagmegóvása, a folyosói burkolatok cseréje vagy mint a világítótestek, armatúrák cseréje - jelezte a vezérigazgató, aki elárulta: az idén rendelkezésre álló 53 millió forintból csak a legszükségesebb feladatokat tudják elvégezni, az intézmények ugyanis közel 100 millió forintos igényt jelentettek be. - A helyzet ennek ellenére némileg javult, hiszen az idei évben több intézmény - Műszaki Szakképző Iskola, és a Dr. Mező-Thúry Középiskola - fenntartása, működtetése, így a karbantartás is állami feladat lett. A rendelkezésre álló keretet, tehát kevesebb intézmény közt kell elosztani.

Az egyik emeleti vizesblokk festése a Batthyány Lajos Gimnáziumban. Gether Lászlónak (balról) és Péterfi Lajosnak minden bizonnyal egész nyáron akad majd tennivalója. Fotó: Szakony Attila

Mint azt megtudtuk: a karbantartási munkák egy részét az önkormányzati társaság végzi, ám éppen az idő rövidsége miatt, külső vállalkozók bevonására is szükség van.

- Úgy tapasztalom, hogy az intézmények karbantartását viszonylag jól lefedi a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt., sőt némi anyagi mozgástere az intézményeknek is van - árulta el Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója, önkormányzati képviselő. - Sajnos nem ilyen rózsás a helyzet az épületek felújítása terén, a nagyobb horderejű rekonstrukciókra ugyanis alig jutott pénz az idén, legalábbis a közel 2 milliárd forintos igényből csak 100 millió forint erejéig tudta kielégíteni a kérelmeket az önkormányzat. Jövőre talán javul a helyzet és a városnak is nagyobb mozgástere lesz, miután az önkormányzati adósságkonszolidációt követően a hitelek törlesztésére is jóval kevesebbet kell majd fordítani – vélekedett az igazgató.

A Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. amúgy nem csak az intézményeknél végez karbantartási munkálatokat, hanem az önkormányzati lakásállományra is költ. Mint azt Kámán László vezérigazgató elmondta: az idén 32 millió forintot fordítanak az üresen álló önkormányzati lakások felújítására, illetve önkormányzati tulajdonban, résztulajdonban lévő épületek rekonstrukciójára. Ezen munka keretében kezdődik rövidesen az Erzsébet tér 16. szám alatti épület átfogó felújítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!