Nagykanizsa

2012.07.02. 05:50

A kapcsolatokról szólt a nap

Fityeház – Horvát falunapot rendeztek szombaton a településen, melynek keretében kereszt- és haranglábszentelésre is sor került. A jeles eseményre a fityeháziak horvátországi barátai is eljöttek Donji Vidovecből.

Horváth-Balogh Attila

Utóbbiak csapata barátságosnak mondott, ámde nagyon is harcos, pörgős focimeccsen mérkőzött meg a helyi tizeneggyel. Ezen kívül a falunap helyszíne, a sportpálya környezetében a gyerekeket ringlispíl, arcfestés, ugrálóvár és trambulin, a felnőtteket pedig kulturális műsorok és főzőverseny várta. – Ha a hegyen sikerült, itt is sikerülnie kell – mondta a bográcsban rotyogó nyúlpaprikásról Médli Imre, a murakeresztúriak csapatának alkalmi szóvivője. – Szoktunk tenni bele egy kis vargányát, attól még finomabb. Már 3 éve mindig nyulat főzünk Fityeházon és rendszeresen sikert aratunk vele. Pár méterrel arrébb a murakeresztúri önkéntes tűzoltók baráti társasága (akik kivétel nélkül fityeháziak voltak) szintén pörköltet készített – azügyben nem volt megegyezés, hogy csülökből, avagy lábszárból...

Tatai István polgármester szerint a falunap fontos a közösség életében, mert szinte ez az egyetlen program, amibe a lakosság egészét be lehet vonni. – Sajnos, egyre nehezebb közösségi célra kimozdítani az embereket, a falunap viszont képes erre – mondta a polgármester. – Jó a hangulat, jók a programok és nagy népszerűségnek örvend a „vacsora” is, amin mindenkit vendégül látunk. Kiosztjuk a főzőversenyen készült ételeket, s mi magunk is készítünk pincepörköltet és chilis babot. Persze, ez csak az érem egyik oldala, a másikon ott van az együttműködés erősítése a horvátországi kapcsolatot jelentő Donji Vidoveccel.

Takács József, a horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke úgy vélekedik, a horvát falunap jelentősége abban rejlik, hogy a fityeházi és a horvátországi fiatalok között újabb kapcsolatok szövődnek, melyek később gazdasági együttműködésekben kamatozhatnak. Azok a fiatal felnőttek például, akik néhány évvel ezelőtt az akkor még működő fityeházi iskola diákjaiként ismerkedtek meg a horvát településen élő kortársaikkal, manapság a legnagyobb közösségi portálon igyekeznek megkeresni a régi barátokat. Véleményét osztja Donji Vidovec polgármestere, Josip Krivec is. – Jövőre az Európai Unió tagjai leszünk, itt az ideje, hogy a baráti kapcsolatok gazdasági síkon is gyümölcsöt hozzanak – mondta Josip Krivec.

– Gazdasági térség kialakítására van szükség, közös, horvát–magyar cégekkel és munkatársakkal. A nap folyamán Polgár Róbert atya felszentelte a ravatalozó nemrég felújított keresztjét, illetve az új haranglábat, ami a Fityeház Fejlődéséért Közalapítvány szervezésében ugyancsak nemrég épült meg a köztemetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!