Nagykanizsa

2012.03.05. 12:09

A kerékpáros turizmushoz kapcsolódó infrastruktúrát fejlesztenék

Nagykanizsa - Az innovációs tevékenység ösztönzéséhez, a történelmi, kulturális, gasztronómiai hagyományok ápolásához, illetve az aktív és ökoturizmushoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekhez akar pályázatokat benyújtani a város az IPA határon átnyúló program keretében.

Sámel József

A 2007-2013. közötti költségvetési ciklusban utoljára kerül kiírásra az idén a magyar-horvát határon átnyúló program, így a kanizsai önkormányzat is több fejlesztési elképzeléshez próbál támogatást szerezni. A legutóbbi közgyűlésen három pályázat benyújtásáról döntött a képviselő-testület.

Az első projektet a horvátországi Csáktornyával és Kaproncával közösen akarja megvalósítani a dél-zalai város. A tervek szerint a három településen feltérképeznék a vállalkozások innovatív ötleteit, s a legjobb példáknak bemutatkozási lehetőséget is biztosítanának. A projektre 50 ezer eurót költenének, melynek 95 százaléka nyerhető el a pályázat keretében.


A másik pályázatnál szintén Csáktornya és Kapronca lenne Kanizsa partnere, illetőleg Kaposvár is csatlakozna a projekthez, mely olyan tematikus utak megszervezése lenne, mely a négy város által bezárt területen térképezné fel a kulturális, történelmi, gasztronómiai hagyományokat, az ezekhez kapcsolódó programokat, illetve számba vennék a tradicionális kézműves termékeket előállító mesterembereket is. Ezen látnivalókat, programokat útikönyvekben, s kiadványokban népszerűsítenék, sőt, útjelző és információs táblák is kihelyezésre kerülnének a látnivalók közelében. Nagykanizsa minderre 130 ezer eurós támogatást szeretne elnyerni.

A harmadik pályázat az aktív és ökoturizmus témaköréhez kapcsolódik. Ez esetben Nagykanizsa, Csáktornya és Kapronca mellett Zalakaros csatlakozna partnerként. A tervek szerint Kanizsán körülbelül 2,2 kilométernyi, Zalakaroson 1,9 kilométernyi bicikliút építését valósítanák meg, illetőleg a négy város között mintegy 200 kilométernyi összefüggő kerékpáros túraútvonal kerülne kijelölésre. Ezen túl Kanizsán a Csónakázó-tónál egy bringás központot is kialakítanának, mely magában foglalna egy kerékpárkölcsönzőt, egy mountain-bike verseny- és gyakorlópályát. A megvalósításhoz Kanizsa egymillió euróra, Karos 500 ezer euróra, a két horvát város pedig 250-250 ezer euróra pályázik.

A fenti pályázatok kapcsán Cseresnyés Péter polgármester elmondta: bíznak a pozitív elbírálásban, már csak azért is, mert Csáktornyával, s Kaproncával a kulturális kapcsolatokon túl egyre szorosabb gazdasági együttműködés is körvonalazódik, mely akár egy új üzleti régió létrejöttét is eredményezheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!