Nagykanizsa

2011.09.01. 11:54

Civil összefogás egy közös ügy érdekében

Augusztus 26-án, a nagykanizsai Platánus étterembe várta vendégeit a Dunántúli Diplomás Romák Mindenkiért Egyesület, mivel a dél-zalai térség civil szervezeteinek összefogását és társadalmi szerepvállalását szerette volna előmozdítani egy konferencia és kerekasztal-beszélgetés keretein belül.

Budavölgyi Kálmán

A programot olyan civil szervezetek számára szervezték, melyek megvalósítható tervekkel rendelkeznek a civil élettel és a civil szférával kapcsolatosan. Célcsoportjukat a térségben működő civil szervezetek, továbbá iskolák igazgatói, tanárai alkották, akik nagy számban foglalkoznak hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával.

A rendezvény során olyan témakörökkel foglalkoztak, mely társadalmunk tagjainak jelentős részét érinti, és a fejlődés érdekében civil összefogást is kíván. Témáik között kiemelt szerepet kapott a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásának segítése, fejlesztése, illetve tanodák létrehozásának lehetősége az önkéntesség jegyében, illetve az e tevékenység ellátásához szükséges szervezetek közötti rendszeres kapcsolattartás, a területi, illetve szakmai együttműködés és egymás támogatásának kérdése. 


Problémaként merült fel, hogy bár több éve teremt lehetőséget a Nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat fiatalok számára, hogy szakmát és érettségit szerezzenek, a képzésekre mégis kevés a jelentkező, illetve tanulmányaikat csak kevesen fejezik be Több civil szervezet is jelezte, hogy segítséget nyújtana, illetve az önkéntesség szerepének újragondolása, mentorok bevonása megoldást jelenthetne. A résztvevők egyetértettek abban, hogy hátrányos helyzetű gyerekek, felnőttek oktatásának javítása, tanodák, hétvégi kollégiumok formájában, mint közhasznú tevékenység szolgálná a térség civil szervezeteinek összefogását, együttműködését.

Az előadók közt volt Teleki András a Zalai A Nostru (Miénk) Egyesület vezetője, Horváth Jácint a NAPIT tagja, Ódor László Zalamerenye polgármestere, Jáskó Szilárd a Pannon Egyetem tanára, Suhai Zsolt, Orsós Vendel az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület képviselője és Kardos Ferenc a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa Városi Egyesületének titkára.

A rendezvényünk elősegítette a tartós területi, illetve szakmai együttműködést, megalapozta egy kapcsolatrendszer kiépítését és hozzájárult egy tartós civil együttműködés kialakulásához – tájékoztatott bennünket Mihálylovics Béla projektmenedzser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!