Nagykanizsa

2009.07.31. 02:29

Még a csillagok is

Nagykanizsa (hba) - Immár nemcsak a Kolping szeretné hasznosítani a Szent Flórián téri volt óvoda épületét, amelynek ügyében tegnap egyeztetésre és lakossági fórumra került sor.

zaol.hu

Az érintettek részvételével a kiskanizsai iskola ebédlőjében lefolytatott egyeztetésen, majd az azt követő lakossági fórumon a fenti volt az egyetlen érdemi és új információ. Mint arról a múlt héten beszámoltunk: a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) felvállalná a letenyei-kanizsai kistérségben élő fogyatékos emberek nappali ellátását. Ezzel nemcsak hiányt pótolna, de megoldás születhetne egy régi problémára is: jelesül a szolgáltatás helyének egyik alternatívájaként szóba került Szent Flórián téri volt óvodaépület részleges felújítására uniós pályázati pénzt lehetne igénybe venni. A tegnapi megbeszélésen elhangzott: pár nappal ezelőtt a máltaisok is letettek az asztalra egy hasznosítási javaslatot, amely a Kolping ajánlatához képest bővebb szolgáltatáscsomagot jelent. Elképzeléseikben nemcsak a kistérség fogyatékkal élő lakóinak nappali ellátása, hanem például a demens betegek ellátása, illetve rehabilitációs szolgáltatás is szerepel.

Kanyik Csaba, a Kolping letenyei idősotthonának vezetője a szervezet képviseletében azt mondta: nekik Nagykanizsán egyelőre csak a nappali fogyatékos ellátásra van püspöki kari jogosítványuk, idős, vagy demens-ellátásra nincs. Polai József képviselőnek azonban volt egy kompromisszumos javaslata.

- A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tényleg az utolsó pillanatban küldte el ajánlatát - mondta. - Én azt mondom, ha már eddig tárgyaltunk a Kolpinggal, ne vessük el a javaslatukat. Egyeztessünk mindkét szervezettel, így talán két legyet üthetünk egy csapásra. Üresen áll a Nagyrác úti iskola épülete is, amennyiben a máltaisok elfogadnák, ott megvalósíthatnák az elképzelésüket, persze, úgy, hogy ne legyen átfedés a két szolgáltatás között.

Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke, az épület régi pártfogója azt hangsúlyozta: szerinte nem szabad elszalasztani a lehetőséget, amely a város legrégibb épületének felújítása kapcsán adódott. Ahogy fogalmazott: most kedvező a csillagok együttállása ahhoz, hogy valós megoldás szülessen.

- Még azok is támogatják az oktatási vagy szociális funkciót, akik korábban azért gyűjtöttek aláírásokat, hogy bontsák le az ingatlant - hangsúlyozta. - Abban is egyetértünk, hogy egy esetleges funkciónak a közjót kell szolgálnia.

Egyébként nem túl sokan kívántak hozzászólni a hallgatóság soraiból. A korábban szintén a lebontást szorgalmazó Rodek Györgyné arra hívta fel a figyelmet, hogy az épület Szepetneki utca felőli, homlokzati sarkából mindenképpen fontos lenne lecsípni egy kicsit, ugyanis zavarja a közvetlen mellette lévő úton közlekedő autósok kilátását, s balesetveszélyt teremt.

Marton István egyetértett, de hozzátette: ráérnek még ezen gondolkodni, most a legfontosabb, hogy az értékes épületet megmentsék, s végre funkciót kapjon.Azok is támogatják, akik korábban le szerették volna bontatniAz egyes adatok szert a XVIII. században épített ingatlan Nagykanizsa egyik legrégebb óta fennálló épülete. Megüresedése után Horváth Jánosné rögtön a védelmébe vette. Amikor felvetődött a lebontása, építész és muzeológus szakemberek is óva intettek ilyen lépéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!