Murakeresztúr

2010.06.09. 09:03

Aranydiplomás Művész Nagykanizsán

Koncz Eta fővárosi festőművész képeiből nyílik kiállítás szeptemberben a Voke Kodály Zoltán Művelődési Házban. A művésznő először fog kiállítani Nagykanizsán.

Riersch Zoltán


A tervek szerint ugyancsak szeptemberben Murakeresztúron, új közművelődési intézmény átadásakor is kiállításra kerülnek művésznőn településről készült rajzai.

Kedvcsinálónak Koncz Eta önvallomásából:

"Azt mondják, hogy az ember intellektusára rányomja bélyegét a hely, ahol született. Ezzel én is így vagyok. Szenvedélyesen, szinte rajongással vonzódom az alföldi táj szépségeihez.

Beleszerettem a csendes tanyavilágba, a hangulatos falusi házakba, a rónaság megfoghatatlan varázsába. Szeretem előcsalogatni a múltból a fiatalkori élményeimet. Felöltöztetem ragyogó színekkel, és festményeim által üzenek az embereknek, hogy mennyi szépség van körülöttünk!

 


Képeimen használni merem a saját bensőmből fakadó, tiszta élmények kivetítését - nem törődve korunk őrülten rohanó világával, mely önző módon pusztítja maga körül a szépet, a természetet. Nekünk embereknek kell megmenteni a Teremtő által adott csodákat amelyben élünk, s amelyben még sokáig szeretnénk élni.

Nem szépítem, nem kozmetikázom, csak kiemelem egy-egy női arc finomságát, vagy felhívom a figyelmet egy szál virág poézisére. Megörökítem a táj téli hangulatát, az utcákat, házakat, melyek között élünk, amelyeket észre sem veszünk. Bár a világ egyfolytában változik, de a természet szépsége örök, szinte kínálja magát a megmutatásra, mint a manöken. A zsenge tavaszi rügyek, vagy a virágzó fa láttán rádöbbenek a titokra, hogy létezik boldogság. Csak észre kell venni. A lombok közt átsüvítő szél sugallhat szomorú magányt, ám e színek összhangja megnyugvást kelt bennem. Hiszem, hogy az igazi alkotó mindenkor azt fejezi ki, amit lát, amivel s amit gondol. Festményeimmel igyekszem mindenkihez szólni. A környező világ látványán kívül szeretném megtalálni a színekben zengő dallamot, s ebből az élményből alkotni képeimet, amelyek így üzenetértékűvé válnak a néző számára. A kitartó munka és a haladás híve vagyok. Szívesen dolgozom olajjal, festek akrillal, készítek grafikát. Néha kirándulok a modern stílus felé, de az igazi arcom a realista festészet. A lélek békéje csak csendességben születhet. Igyekszem festményeimen keresztül elhozni a csendet, s ilyenformán átnyújtani az embereknek. Szeretném, ha festményeim láttán egyre többen vágyódnának vissza a "mindenható" természetbe."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!