Lóerő

2013.07.04. 15:29

Rágcsálók elleni autós módszerek

Állati szőr, emberi haj, ultrahangos riasztó, villanypásztor, vízzel teli flakon. Sok megoldással próbálkoznak az autósok a rágcsálók elleni harcban.

Arany Gábor

A nyestek városi megjelenése és elszaporodása egyrészt azzal magyarázható, hogy a városokban a nagy belmagasságú üres padlások kitűnő búvóhelyet jelentenek és jó táplálékforrások is.

Míg a természetben élő nyestek elsősorban gyümölcsökkel és kisemlősökkel táplálkoznak, a városban élőknél megfigyelhető, hogy a táplálék összetétele eltolódik a madarak felé, valamint másodlagosan gyümölcsöket is fogyasztanak. Az 1980-as években már egyre gyakrabban lehetett hallani a nyestek városi felbukkanásáról, de igazi problémát csak az 1990-es évek közepétől kezdtek jelenteni. A nyestek megbonthatják a tető szigetelését, megrághatják a falban lévő kábeleket, beköltöznek a szellőzőrendszerbe, de az autók kábeleiben és műanyag-burkolatában is kárt tehetnek.

Mi a teendő, ha ilyen hívatlan albérlőt észlelünk? Ma már a kaphatók csapdák, de ezek kezelése szakértelmet, ügyességet, időt igényel. A hang- és szagriasztók csak az állat első felbukkanásakor hatnak, amikor szemrevételezi a terepet. Egy idő után már megszokja ezeket, és jóformán semmit sem érnek. Egy-egy ilyen riasztó akkor éri el hatását, ha az állat talál a közelben egy nyugodtabb búvóhelyet. A költséges berendezések helyett ezt a hatást azzal is elérhetjük, ha a kutya takarójából egy darabot elhelyezünk a motortérnél. Ez a szag elriasztja a nyestet. Sajnos a nyest az autó motorterébe mászva szétrágcsálja a kisebb vezetékeket, csöveket, plusz a hő-, illetve zajszigetelésben is maradandó károsodást okozhat.

Marad tehát a kérdés: mit tehetünk ellenük? A nyestriasztó spray-k nem feltétlen hatásosak, és rendszeresen ismételni kell. Érdemes megpróbálkozni a chili-spray-vel, ráadásul ez önvédelemre is hasznos. Az elektronikus, ultrahangos riasztó hatékonyabb a spray-nél vagy a nyestet elvileg irritáló szagos tasaknál, takarónál, mégsem jelent biztos megoldást.

Megbízhatóbb védekezési módszer lehet az elektronikus, ultrahanggal is operáló rendszer, ami 24 kHz körüli frekvenciájú hangot bocsát ki a nyestek riasztására. Továbbá néhány készülék magasfeszültségű lemezkékkel is rendelkezik, ezeket a motortér veszélyeztetett helyeire érdemes elhelyezni. Ezek a lemezkék 300-700 V feszültségre töltődnek fel. Ha az állat hozzáér, fejvesztve menekül az autó közeléből. Elvileg. A legkülönbözőbb riasztók 5-15 ezer forintos áron vásárolhatók meg, s a nyestek járta övezetben lakóknak ennyit megérheti.

Vagy marad az autó elé állított vízzel teli flakon, ami a néphit szerint szintén segít távol tartani a nyestet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!