Lóerő

2012.04.05. 16:00

Kötelezővé tennék a motorosok védőfelszerelését

Jogszabályi módosítást kezdeményezne a motorral közlekedők védelme érdekében az Országos Rendőr-főkapitányság. A cél a balesetek során elszenvedett sérülések mértékének visszaszorítása lenne.

Gyuricza Ferenc


 Mindezt a közlekedésrendészeti főosztály vezetője, Óberling József ezredes jelentette be, aki elmondta: a testület korábban is javasolta már a törvényhozásnak az egyéni védőfelszerelés kötelezővé tételét, s az elmúlt évi tapasztalatok alapján most újra kezdeményezik. Mindennek legfőbb oka, hogy  a halálos balesetek egy része kevésbé súlyos következményekkel járt volna, ha a motorkerékpárosok  a jelenleg egyedüliként kötelező bukósisakon túl további védőfelszerelést is használnak.

 Még nem ismert, milyen felszerelés használatát tennék kötelezővé, de a sisakon túl a kesztyű, kopásálló ruházat, csizma, valamint a különféle protektorok egyaránt ajánlottak. Utóbbiak olyan ruhába épített vagy külön hordható páncélok, amelyek ütközéskor csökkentik a testfelületre ható erőket. Legfontosabbak a gerincet, váll-, könyök- és térdizületeket védő protektorok, ajánlatos a nyakat, a mellet és a combot is megfelelő védelemmel ellátni. Természetesen a felszerelések közé sorolhatóak azok a ruhadarabok is, amelyek az időjárás viszontagságai ellen védik a motorost.

A motorkerékpáros balesetek legfőbb okát a szabályszegésekben kell keresni. A kétkerekűeknél is első számú hiba a sebesség nem megfelelő megválasztása volt (aránya 60 százalék körüli az összes baleseten belül), ezt követi az irányváltoztatás, haladás és kanyarodás szabályainak meg nem tartása.

Hazánkban jelentős mértékkel, 14 százalékkal kevesebben haltak meg az utakon 2011-ben, mint az előző évben. Azonban amíg évről évre kevesebb személyautós balesetet regisztrálnak, addig a motorkerékpárosoknál ellentétes a tendencia. Ráadásul a halálozási kockázatuk 18-szor nagyobb az autósoknál..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!