Lóerő

2012.03.01. 17:00

Előnyben a gyorsforgalmi utak

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. gyorsforgalmi úthálózatán 2011-ben tovább csökkent a balesetek száma, és javuló tendencia figyelhető meg az egyéb baleseti mutatókban is.

Arany Gábor

Az Integrátor Fórum által ismertetett beszámoló szerint a különböző utak közül az autópályák forgalombiztonsága a legkedvezőbb: háromszor kisebb a baleseti kockázat, mint az országos közutakon. Igaz, a az egyes balesetek általában súlyosabbak, hiszen a forgalom átlagsebessége is nagyobb. A 2011-es statisztikai adatokból megállapítható, hogy az ÁAK gyorsforgalmi úthálózatán a balesetek száma az előző évhez viszonyítva  29 százalékkal csökkent. Ezen belül 30,4 százalékkal kevesebb anyagi kárral, illetve 20,9 százalékkal kevesebb személyi sérüléssel járó szerencsétlenség történt. A  halálos kimenetelűek száma harmadával, a súlyos kimenetelűek nyolcadával, a könnyű sérülésesek közel negyedével csökkent 2010-hez képest.

 A járművek futásteljesítményét is figyelembe vevő 2011-es relatív baleseti mutató a közlekedésbiztonsági helyzet egyértelmű javulását jelzi a gyorsforgalmi úthálózaton. Az 1 millió járműkilométerre jutó személyi sérüléses balesetek száma 23,6 százalékkal csökkent, a súlyosságukat is figyelembe vevő  relatív baleseti mutató pedig 22,3  százalékos javulást jelez az előző évhez képest.   Az M7-esen 26,8 százalékkal csökkent a személyi sérüléses balesetek száma.


Lóerő rovatunk további hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!