Lenti

2017.01.02. 19:29

Más lesz a fenntartó

Lenti – Január elsejétől a város önkormányzata vette át a Napsugár Családsegítő és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat fenntartását, működtetését a Lenti Kistérség Többcélú Társulásától.

Korosa Titanilla

A jogszabályi változások következtében került sor erre a változásra, melyről többször is tárgyaltak polgármesterek a társulás ülésein. Horváth László, Lenti polgármestere, a társulási tanács elnöke korábban elmondta: a törvényi előírások alapján az intézményt nem működtetheti tovább a kistérségi társulás, ezt a feladatot a járási székhelynek kell átvennie.

A kézműves foglalkozások mellett több más rendezvényt is szervezett az elmúlt évben a lenti intézmény.

– Fontos tudni a gyermekvédelemben és a gyermekjólétben, hogy folyamatosak a változások, de ezek azért is kellenek, hogy minél hatékonyabban tudjunk dolgozni – mondta Bujdosóné Bagó Judit, a régi-új intézmény vezetője. – 2016 elején a családsegítő és a gyermekjóléti szolgálatot összevonták, család- és gyermekjóléti szolgáltatás lett belőle és két részre bontották az intézményt is. A gyermekjóléti szolgálat az alap szociális segítő feladatokat látja el, illetve megalakult egy járási központ, melynek munkatársai ellátják a súlyosan veszélyeztetett családból kiemelt gyerekek gondozásával kapcsolatos hatóságközeli feladatokat. Épp hogy kilábaltunk egy változásból, jött egy másik. Már nyáron megjelent a költségvetési törvényben, hogy csak a járási székhely láthatja el a központ feladatait. Mivel a mi intézményünk kistérségi fenntartásban volt, dönteni kellett másik fenntartóról. Változás a szervezeti egységet nem érinti, az eddigi intézmény megszűnt december 31-én és január 1-től új intézmény alakult. Azokat az álláshelyeket, amiket még nem sikerült betöltenünk szakképzett munkaerővel, meghirdettük az új intézménybe, a szakképzett kollégákkal, illetve azokkal, akik jelenleg végzik szakirányú tanulmányaikat egy évre vagy a pályázat lebonyolításáig megbízási szerződést kötött a fenntartó.

A változásokról Bujdosóné Bagó Judit  tájékoztatott

Bujdosóné Bagó Judit kiemelte: Lenti önkormányzata fontos döntést hozott azzal, hogy átvette az intézményt, hiszen így lehet csak egyben tartani, ami szükséges a hatékony munkavégzéshez. Mint mondta: az országban több helyen szétdarabolódtak a családsegítő és gyermekjóléti központok. A települések polgármesterei egyhangúan fogadták el a változásról szóló előterjesztést. A továbbiakban határozatlan időre szóló feladatellátási szerződés keretében látják el a szakemberek a központ feladatait 48, míg a szolgálathoz tartozó teendőket 38 településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!