Lenti

2015.03.11. 20:57

Itt a parlagfűszezon

Külsősárd - A lenti kistérség területéről 18 település nyert azon a parlagfűmentesítést célzó pályázaton, amelyet még év elején írt ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium írt ki.

Gyuricza Ferenc

Közeleg a parlagfű szezonja, az allergén gyomnövény egyre több helyen üti fel fejét. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ezért idén is meghirdette a pályázatát, amellyel maximum háromszázezer forintos támogatást kívánt biztosítani a motors fűkaszákat vásárló önkormányzatoknak. A pályázatok elbírálása közelmúltban megtörtént.

- Ez egy olyan lehetőség volt, amellyel a települések többsége élni kívánt - mondta Gasparics Győző, a mindössze 90 fős Külsősárd polgármestere. - A többi zalai faluhoz hasonlóan nekünk is rengeteg zöldterületünk van, amelyek tisztán tartása nem kis feladat. A forráshiányos települések számára már a gyomirtáshoz szükséges eszközök megvásárlása is komoly nehézséget jelent.

Így is a zsebébe kell nyúlnia az önkormányzatnak, hiszen az üzemanyagot és a munkaerőt önerőből kell biztosítaniuk. A kisközségben jelenleg egy fő foglalkozik gyommentesítéssel, aki nemcsak a közterületeket gondozza, de a faluban élő, a feladatot már ellátni képtelen időseknek is besegít a kaszálásba.

Az FVM által kiírt pályázaton a 300 ezer forintos lehetőséget nem mindenki használta ki. A megye egyik legkisebb községének számító Kozmadombja önkormányzata például csak kétszázezer forintot igényelt, ezt az összeget meg is ítélték számukra.

- A község méretéből adódóan úgy gondoltuk, számunkra egy fűkasza vásárlása is elég lesz - mondta Virágh Enikő polgármester. - Van mellette egy tavaly önerőből vásárolt bozótvágónk, ezzel a kettővel el tudjuk végezni a munkát. A pályázaton elnyert összeg ráadásul arra is elegendő, hogy munkaruhát és kiegészítő felszerelést vásároljunk belőle.

Az FVM által közzétett adatok alapján a pályázaton többnyire a kisebb lélekszámú települések nyertek támogatást, bár akadnak kivételek is. Ezek közé tartozik például Csesztreg és Nova, amelyek a maguk 870, illetve 830 lakosával a kistérség hatodik és hetedik legnagyobb önkormányzatai. Lenti kistérség 51 települése nem tartozik a parlagfűvel erősen fertőzött területek közé. A lenti polgármesteri hivatal részéről tavaly 86 alkalommal került sor tézkedésre az allergén gyomnövény miatt, ezek általában felszólítást jelentenek, amelyek után a tulajdonosok gondoskodtak a terület tisztításáról. Közérdekű védekezést három esetben kellett elrendelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!